România va face un pas important spre promovarea la statutul de piaţă emergentă de către MSCI, odată cu listarea Hidroelectrica şi Salrom, două companii cheie pregătite să înceapă procesul de listare la Bursa de Valori Bucureşti, a declarat Ilinca von Derenthall, preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor Fondului Proprietatea (FP).
Fondul Proprietatea a primit, anul trecut, aprobarea de principiu de la Ministerul Economiei de a-şi lista participaţia la Salrom la Bursa de Valori Bucureşti, iar anul acesta Fondul doreşte să obţină avizele necesare de la Ministerul Energiei pentru listarea Hidroelectrica, se arată într-un comunicat al FP cu ocazia împlinirii a 11 ani de la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti.
„Fondul Proprietatea a susţinut continuu dezvoltarea pieţei de capital din România şi implementarea celor mai bune practici de guvernanţă corporativă la nivelul companiilor din portofoliu. Mai sunt multe de făcut, iar singura cale către progres este listarea unor noi companii la bursă. Pledăm cu tărie pentru aceste IPO-uri, iar Hidroelectrica şi Salrom sunt două companii cheie pregătite să înceapă procesul de listare. Ne propunem să profităm de momentul prielnic de pe piaţa locală de capital şi să colaboram în beneficiul tuturor părţilor interesate. Odată cu listarea acestor două companii, România va face un pas important spre promovarea la statutul de piaţă emergentă de către MSCI, ceea ce va permite intrări de noi fonduri la Bursa de Valori Bucureşti”, a declarat Ilinca von Derenthall, preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor.
Potrivit sursei citate, în cei 11 ani de la listarea Fondului la BVB, preţul acţiunii a atins un maxim istoric de 2,22 lei pe acţiune la 17 ianuarie 2022, cu mult peste 1,00 lei pe acţiune, care era valoarea nominală a acţiunii la crearea Fondului, consolidând astfel performanţa constantă din ultimii 11 ani.
De asemenea, de la preluarea mandatului de administrare a Fondului Proprietatea de către Franklin Templeton în septembrie 2010, Fondul a efectuat distribuţii brute de numerar de 7,2 miliarde lei (2,1 miliarde dolari) şi a finalizat 12 programe de răscumpărare, în valoare de peste 7,3 miliarde lei.
În cei 11 ani de la listare, Fondul Proprietatea a finalizat aproximativ jumătate dintre tranzacţiile speciale (precum IPO, SPO şi ABO) executate pe BVB între 2012 şi 2021. Cele mai importante tranzacţii încheiate de Fond includ: Transgaz ABO (2013), Transelectrica ABO (2014), Conpet ABO (2014), Romgaz ABO (2014, 2015, 2016) şi Petrom ABO (2013, 2016, 2017, 2020, 2022).
Potrivit sursei citate, volumul acţiunilor Fondul Proprietatea tranzacţionate la BVB reprezintă 33% din volumul total al acţiunilor tranzacţionate la Bursă în perioada 2011 – 2021. AGERPRES