Vidul legislativ a născut monştri din perspectiva operatorilor economici corecţi, iar din punct de vedere al comerţului online nu există la acest moment pârghii care să permită scoaterea în afara ţării a unei anumite pagini de Internet într-un mod foarte rapid şi facil pentru autorităţi, a declarat, într-o dezbatere de specialitate, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu.
„Noi, inclusiv din discuţia purtată cu reprezentanţii confederaţiilor şi asociaţiilor patronale, cred că am ajuns la un consens. Nu putem aplica băcăniei de cartier acea sancţiune pe care o aplicăm unui hypermarket, pentru că, dacă pentru cel mai mic dintre aceştia sancţiunea, fie ea şi minimă, poate reprezenta diferenţa dintre afaceri sau non-profit, în cazul celui de-al doilea, şi aici mă refer la cultură de vânzare mult mai mare, sancţiunea nu are nici măcar caracterul preventiv… Până la acest moment, noi considerăm că vidul legislativ a născut monştri din perspectiva operatorilor economici corecţi, în sensul că, dacă o cofetărie, de exemplu, trebuie să prepare produsele cu ingredientele pe care le transmite consumatorului ca fiind prezente în produs, în condiţiile cele mai bune şi de siguranţă pentru consumator, iată că un cozonac făcut ca acasă şi vândut prin intermediul aplicaţiilor din online nu mai poate furniza informaţiile necesare consumatorilor şi nici nu poate fi făcută o evaluare corespunzătoare de către autorităţile de control”, a menţionat Constantinescu.
Potrivit şefului ANPC, una dintre cele mai grave probleme descoperite la operatorii economici controlaţi se referă la neconformitatea produselor livrate consumatorului.
„În primul rând, nu există la acest moment pârghii care să poată scoate în afara unei ţări o anumită pagină de Internet într-un mod foarte rapid şi facil pentru autorităţi. Spun acest lucru pentru că, la acest moment, piaţa este totuşi inundată de pagini de Internet cu sediul în afara Europei, ceea ce face imposibilă evaluarea activităţii sau chiar sancţionarea acestora, lucru care ar trebui cumva semnalat fiecăreia dintre instituţiile cu posibilitate de a lua măsuri imediate. Suntem în situaţia de a nu putea să ne mişcăm cu aceeaşi viteză cu care aceştia îşi promovează produsele sau serviciile în mediul online şi nu avem cum să ajungem foarte repede în calculatoarele sau în aparatele consumatorilor pentru a semnala derapajele de la lege ale unor astfel de pagini în România. Neconformitatea produselor legate de ceea ce consumatorul a crezut că, de fapt, achiziţionează şi ceea ce a primit în realitate este una dintre cele mai grave probleme… Termenul de livrare al produselor este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care consumatorii sesizează autoritatea noastră, cu rezerva că, în ultimul an, am încercat şi încercăm în continuare să promovăm un ordin dat de preşedintele Autorităţii prin care operatorii economici din mediul online sunt obligaţi să pună pe paginile lor informaţii despre soluţionarea alternativă a litigiilor. Nu puţine dintre sesizările primite de la consumatori se soluţionează în mod amiabil între operatorul economic şi cel care depune sesizarea, situaţie pe care noi ne dorim să o încurajăm. Credem că Autoritatea trebuie să intervină acolo unde operatorul economic nu-şi asumă”, a afirmat Horia Constantinescu.
Acesta a menţionat, totodată, că de apetitul românilor pentru comerţul online au profitat unii comercianţi cu intenţii neserioase şi care livrează produse slabe calitativ.
„Prin forţa lucrurilor, ultimii doi ani au determinat o creştere substanţială a acestui tip de comerţ (online, n.r.) şi a accesului, de fapt, al consumatorilor către acest tip de comerţ, având în vedere perioada pandemică şi restricţiile generate de aceasta. Probabil cei mai mulţi dintre consumatorii ce descopereau în acea perioadă comerţul online au rămas fideli acestui tip de a-şi achiziţiona produsele sau inclusiv serviciile. Sunt şi eu unul dintre aceştia, dat fiind că fiecare dintre noi încercăm să rentabilizăm timpul pe care l-am petrece la cumpărături şi ne dorim să putem avea livrate cât mai aproape şi cât mai rapid produsele, fără a risipi niciun minut din cel dedicat activităţii. Este adevărat că de acest lucru au profitat şi operatorii economici nu foarte serioşi sau cei chiar cu intenţii neserioase, cei care pun la dispoziţia consumatorilor produse de slabă calitate, plecând de la ideea că aceştia caută produse în primul rând foarte ieftine, dar scăpând din vedere că, de fapt, raportul calitate-preţ este cel care trebuie avut în vedere”, a subliniat oficialul ANPC.
AGERPRES