Cererea de gaze naturale pe plan mondial ar urma să înregistreze o creştere mai lentă până în 2026, după ce în 2021 a atins nivelul de vârf pe pieţele mature din Europa şi America de Nord, se arată într-un raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA).
Perspectivele IEA pe termen mediu privind piaţa gazelor arată că cererea de gaze naturale pe plan mondial ar urma să urce în medie cu 1,6% pe an în perioada 2022 – 2026, mult mai lent decât creşterea anuală medie de 2,5% în perioada 2017 – 2021.
Invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022 a avut ca rezultat livrări mai scăzute prin gazoductele ruseşti în Europa, ducând la o cursă către livrări alternative de energie.
Per ansamblu, cererea de gaze naturale pe pieţele mature din regiunea Asia Pacific, Europa şi America de Nord a atins nivelul de vârf în 2021 şi ar urma să scadă în ritm anual cu 1% până în 2026, estimează IEA
Accelerarea trecerii la surse de energie regenerabilă şi îmbunătăţirea eficienţei energetice sunt motoarele cheie ale reducerii cererii de gaze în aceste pieţe. În cazul Europei, livrările mai scăzute prin gazoductele ruseşti au forţat guvernele să caute soluţii alternative pentru menţinerea securităţii energetice, precizează IEA.
„După perioada de glorie dintre 2011 şi 2021, piaţa globală a gazelor a intrat într-o nouă perioadă, mult mai nesigură, caracterizată printr-o creştere mai lentă şi o volatilitate mai ridicată. Deşi consumul ar urma să scadă pe pieţele mature, orice creştere se va concentra în principal în ţările care reprezintă aproape jumătate din consumul de gaze naturale pe plan mondial – pieţele emergente din Asia, şi economiile bogate în gaze din Orientul Mijlociu şi Africa”, se arată în raport.
China va fi responsabilă pentru aproape jumătate din creşterea totală a cererii de gaze naturale pe plan mondial în perioada 2022 – 2026, susţine IEA. AGERPRES