Cererea de electricitate în Europa urmează să scadă în 2023 până la cel mai redus nivel din ultimele două decenii, în contextul în care opririle capacităţilor de producţie industriale par să dobândească un caracter permanent, a apreciat Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).
Industria grea a închis mai multe facilităţi de producţie de pe continentul european din cauza preţurilor mari la energie, ceea ce a redus semnificativ cererea de electricitate în prima jumătate a anului, susţine IEA într-un raport publicat recent.
Potrivit estimărilor IEA, cererea de electricitate în Uniunea Europeană ar urma să scadă cu 3% în acest an până la un nivel comparabil cu cel din 2002. Utilizarea de electricitate este prognozată să scadă şi în SUA şi Japonia, însă imaginea de ansamblu va depinde de modificările survenite în perspectivele economice.
Agenţia cu sediul la Paris a menţionat decizia grupului german din domeniul chimiei BASF SE de a închide mai multe uzine precum şi decizia constructorului de automobile Volkswagen AG de a-şi suspenda planurile vizând construcţia unei uzine de baterii în Europa de Est, printre zecile de proiecte abandonate sau suspendate de către firmele din sectorul industrial. De asemenea, insolvenţele de companii în UE au urcat la cel mai ridicat nivel de după 2015, a adăugat IEA.
„Competitivitatea industriei europene cu un consum intensiv de energie este ameninţată de costurile mari cu energia. Nu există o direcţie uşoară în viitor”, se arată în raportul IEA.
Uniunea Europeană ar putea majora ajutoarele de stat sau să crească subvenţiile la preţul energiei, însă asta ar putea să pună o povară pe consumatori şi contribuabili, potrivit IEA. O altă opţiune este accelerarea eforturilor privind energiile regenerabile şi decarbonizarea, în ideea de a pune la punct o industrie grea mai verde, chiar dacă asta ar însemna costuri mai mari în avans. IEA se aşteaptă ca ponderea regenerabilelor în producţia globală de electricitate să depăşească o treime până în 2024.
De asemenea, temperaturile record pun o presiune suplimentară pe reţelele electrice, crescând probabilitatea unor întreruperi forţate în alimentarea cu electricitate, se arată în raportul IEA. AGERPRES