Statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) au decis să elibereze 60 milioane de barili de petrol din rezervele lor strategice, a anunţat ministrul japonez al Industriei, Koichi Hagiuda, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a împins cotaţia barilului de petrol peste pragul de 100 de dolari.
Jumătate din cantitatea totală va proveni de la rezerva strategică a SUA, iar restul de la alte mari puteri industrializate precum Japonia şi Germania, a precizat Koichi Hagiuda la finalul unei reuniuni ministeriale extraordinare a IEA, organizaţie care reprezintă în principal statele industrializate.
„Am convenit ca membrii IEA să elibereze în mod coordonat 60 de milioane de barili de petrol”, a declarat Koichi Hagiuda.
Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, a prezidat reuniunea de urgenţă a IEA, care până acum a mai coordonat doar trei eliberări de petrol din rezervele strategice: în 1991 cu prilejul războiului din Golf, în 2005 după uraganele Rita şi Katrina şi în 2011 în timpul războiului civil din Libia.
Cu toate acestea, anunţul IEA nu a impresionat piaţa, cotaţia barilului de ţiţei Brent crescând peste pragul de 106 dolari, cel mai ridicat nivel de după 2014. Preţul petrolului a crescut în condiţiile în care unii cumpărători au refuzat ţiţeiul rusesc după ce statele occidentale au înăsprit sancţiunile impuse Moscovei, iar la nivel mondial producţia de petrol are probleme în a ţine pasul cu o cerere în creştere odată cu relansarea economiei.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat că SUA vor debloca 30 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice pentru a stabiliza piaţa după invazia Rusiei în Ucraina. ”SUA au lucrat cu alte 30 de ţări pentru a debloca 60 de milioane de barili de petrol din rezerve din întreaga lume. America va conduce acest efort, deblocând 30 de milioane de barili de petrol”, a declarat preşedintele american în faţa membrilor Congresului în timpul primului său discurs despre Starea Uniunii.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. AGERPRES