„În cea mai gravă criză de securitatea de la mijlocul Războiului Rece încoace, o criză de securitate în care componenta energetică devine esenţială, România a ajuns în poziţia de a-şi da palme în oglindă pentru că a intrat singură într-o situaţie deosebit de gravă în privinţa preţurilor la gaze şi electricitate”, scrie analistul Ion M. Ioniță într-o amplă analiză publicată de ziarul Adevărul.

Acesta amintește că, din 2018, momentul în care a fost adoptată OUG 114 , proiectul de exploatare a rezervelor de gaze din Marea Neagră din cel mai important zăcământ, Neptun Deep,  a fost oprit. Practic, statul român, a renunţat să valorifice o resursă majoră ce ar fi dus la eliminarea dependenţei de gazele ruseşti din import.

„Dacă Ordonanţa 114 nu ar fi existat, astăzi ne-am fi apropiat de momentul în care gazele din Marea Neagră ar fi intrat în sistemul naţional de transport şi distribuţie. Decizia politică din 2018 a mai însemnat creşterea de trei ori a importurilor de gaze din Rusia, la preţuri exorbitante în ultimele luni. Pe cale de consecinţă, piaţa energiei din România a fost lovită de un val de scumpire zdrobitoare a facturilor pe care populaţia nu şi le-ar putea plăti în lipsa compensărilor şi nici industria, dealtfel”, scrie Ion M. Ioniță.

Citiți materialul integral pe Adevarul.ro