Birourile din zona de Nord a Bucureştiului nu mai sunt principala destinaţie pentru companiile care caută să închirieze spaţii de birouri, iar interesul s-a mutat spre Centru, Sud sau Vestul Capitalei, arată o analiză 24REAL, una dintre cele mai dinamice agenţii de consultanţă imobiliară din România, specializată în tranzacţii cu spaţii de birouri de cel mult 1.000 mp.
Potrivit 24REAL, în ultimii doi ani, odată cu debutul pandemiei de COVID-19, am asistat la o tendinţă de segmentare a spaţiilor de birouri din Bucureşti, astfel că interesul s-a mutat din zona de Nord spre noi destinaţii de business aflate în dezvoltare, iar cererile pentru spaţii office au crescut într-un ritm accelerat.
„Dacă în anul 2020, aproximativ 80% din cererea de spaţii de birouri era concentrată pe axa Piaţa Victoriei – zona de Nord, acum putem spune că aceasta este aproape inversată, unde 60% din cerere vizează zonele Centru, Centru-Vest şi Centru-Sud – asta deoarece au apărut noi dezvoltări, cu bună accesbilitate către infrastructura rutieră şi cea de transport public, dar mai ales proximitatea de casă, ceea care a condus la o segmentare mai mare a pieţei. În prezent nu mai putem vorbi doar de New CBD (Central Business District), ci şi zonele centrale de Sud şi Vest”, a declarat Constantin Căpraru, managing partner 24REAL
Consultantul 24REAL spune că odată cu declanşarea conflictului din Ucraina solicitările pentru spaţii de lucru din partea companiilor ucrainene au înregistrat o creştere de la o lună la alta, în condiţiile în care războiul de la graniţa ţării noastre se preconizează a fi unul de durată.
„Purtăm discuţii avansate cu o mare companie din Ucraina, specializată în domeniul IT, pentru deschiderea unui punct de lucru de 500 mp în Bucureşti. În următorii 2 ani, compania ţinteşte să angajeze 30-40 de specialişti, iar în 5 ani plănuieşte să ajungă la sute de angajaţi în Bucureşti. Compania deţinea, înainte de debutul războiului, peste 7.000 mp spaţii de birouri în Kiev, însă mare parte dintre angajaţi au plecat deja în Polonia, Georgia, România fiind următoarea destinaţie”, a mai precizat Constantin Căpraru.
Specialistul 24REAL a mai subliniat că există un interes ridicat şi pentru achiziţii pe piaţa de birouri din Capitală, atât de proiecte mici, cu randamente bune, dar mai ales portofolii mari ale unor jucători consacraţi.
„Avem investitori privaţi sau antreprenori care încearcă să cumpere clădiri de birouri de până în 5 milioane euro, proprietăţi care oferă randamente de 7%, care nu pot fi obţinute pe piaţa rezidenţială, de exemplu, unde randamentul este de maximum 5-6%. Ne putem aştepta în acest an inclusiv la tranzacţii uriaşe, de peste 1 miliard euro pe piaţa de birouri, unde fonduri de investiţii se pregătesc să îşi vândă portofoliile din România şi unde noi jucători vor face achiziţii”, a mai punctat consultantul 24REAL.