Românii sunt tot mai atrași de ideea de a deschide propriul business, în special în sistem franciză, pentru a avea siguranță financiară. Astfel, interesul pentru cursuri de francizare, care să-i pregătească pentru deschiderea unei afaceri în acest sistem, a crescut cu 50% în 2023 față de anul trecut, bărbații fiind cei mai dornici să afle cum să-și deschidă propria afacere, potrivit datelor Franchwise, cea mai mare firmă de consultanță în domeniul francizelor.

Astfel, peste 80% dintre participanții la cursuri de francizare sunt bărbați, între 35 și 45 ani, absolvenți de studii superioare, din domeniile FMCG, retail sau servicii, care doresc să renunțe la cariera profesională pentru dezvoltarea unui business. Deși reprezintă un procent mai mic, numărul femeilor care participă la cursuri de francizare este în creștere, de la an la an, în medie cu 15%-20%.

Românii care participă la cursuri de francizare sunt interesați să investească în general în francize din servicii (consultanță, business mentoring, educație pentru copii), HoReCa (cafenele nișate, gelaterii, pizzerii) sau retail (concept store de proximitate, florării, fashion și accesorii).

“Pandemia a schimbat radical mentalitatea românilor – tot mai mulți își doresc să aibă propriul business, să aibă acel ceva pe cont propriu, pentru a obține stabilitate financiară pe termen lung. Iar cel mai ușor și sigur mod de a dezvolta un business este să înceapă cu o franciză, care vine cu un standard de replicarea a activității și cu o rețetă de obținere a rezultatelor. Vedem de la lună la lună cum interesul pentru a avea propria afacere este tot mai puternic în România, mai ales că avem mai multe cereri pentru participarea la cursuri de francizare decât posibilitatea de a organiza aceste cursuri, preponderent în afara Bucureștiului, în marile orașe ale țării: Cluj, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Timișoara, Bacău și lista poate continua”, declară Raluca Voicu, co-fondator Franchwise.

În perioada ianuarie-martie 2023, cele mai multe francize au fost deschise în București, Brașov, Craiova, Iași, Bacău, Constanța și Timișoara, cu investiții medii între 80.000 euro și 100.000 euro, Franchwise ajungând la un număr total de 300 de deschideri de franciză intermediate, care reprezintă investiții totale de peste 22 milioane de euro. Cele mai atractive domenii pentru un business de tip franciză sunt gelateriile, cafenele, simigeriile, magazinele de proximitate, serviciile de consultanță și mentoring de business sau francizele din domeniul panouri fotovoltaice.