„Decizia Moscovei de a cere ruble pentru energia exportată poate duce la încetarea aprovizionării cu hidrocarburi a Europei, din moment ce statele puternic industrializate au respins categoric această solicitare. Unele ţări europene, între care Germania, au evitat cât a putut de mult să ia în considerare întreruperea furnizărilor de energie din Rusia, acum s-ar putea afla în faţa faptului împlinit”, scrie analistul Ion M. Ioniță într-un articol publicat în ziarul „Adevărul”.
Potrivit acestuia, impactul sistării livrărilor de gaz din Rusia ar fi considerabil pentru economiile dependente, ramuri întregi ale industriei ar fi afectate cu consecinţe în lanţ. Dar războiul din Ucraina a schimbat fundamental lumea în care trăim şi ceea ce era ieri de negândit, a devenit astăzi un lucru comun.
„Pentru România, dacă te uiţi în urmă, rămâne uluitor modul în care a fost tratat sectorul, ratându-se toate proiectele care ar fi făcut până la această oră ca independenţa energetică să fi devenit o realitate. Practic, în ultimii ani, totul a fost blocat, cu excepţia importurilor de gaz rusesc. Dacă au fost închise capacităţi de producţie de energie electrică pe bază de cărbune, nimeni nu s-a străduit să pună altceva nepoluant în loc. Producţia internă de gaze a scăzut semnificativ, alte investiţii nu s-au mai făcut. Între timp, marele proiect de la Marea Neagră a intrat într-o lungă aşteptare, după ce modificarea nefastă a taxării veniturilor din domeniu, a tăiat apetitul investitorilor să-şi mai cheltuiască banii în lucrări costisitoare, fără a avea certitudini privind profitul rezultat”, scrie Ion M. Ioniță.