Rezervele de gaze naturale ale României au ajuns la cel mai înalt nivel din istorie pentru această perioadă a anului, după cum a confirmat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, pentru Gândul. Asta se întâmplă după o iarnă cu temperaturi destul de blânde și pe fondul deciziei autorităților de a majora volumele stocate, din cauza scumpirilor care s-au rostogolit începând din toamna anului 2021.
Contextul este de asemenea relevant. Pe de o parte, operatorul național de transport estimează o creștere a cererii de gaze pe termen mediu și lung, iar în acest sens de bun augur este recenta estimare în creștere a cantității de gaze existentă în Marea Neagră, pentru transportul cărora este pe cale să înceapă construcția conductei Tuzla-Podișor. De cealaltă parte, o decizie finală de investiție a concesionarilor perimetrului Neptun Deep este încă în așteptare, iar operatorului proiectui, OMV Petrom, tocmai i s-a impus o nouă taxă de virat la stat, o variantă a contribuției de solidaritate pe baza profiturilor extraordinare, prin legea care a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
România avea înmagazinate, pe 13 mai, aproape 1,6 miliarde metri cubi de gaze, care reprezintă 50% din capacitatea totală de înmagazinare pe care o are România. Și aceasta este mai mare față de anul trecut, de când a crescut cu 100 de milioane de metri cubi, fiind acum de 3,170 miliarde metri cubi. Față de aceeași zi a anului trecut, volumul de gaze înmagazinat este mai mare cu 817 milioane metri cubi, conform informațiilor Transgaz. „Este un record istoric în ceea ce privește volumele înmagazinate la aceasta dată”, a precizat directorul general Ion Sterian. Rezervele sunt importante pentru ca românii și industria să fie asigurați pentru iarna următoare, dar, în același timp, operatorul național de transmport și producătorii estimează o creșterere a cererii pentru consum în anii următori.