Iulian Iancu, președinte World Energy Council și fost preşedinte al Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, spune că reducerea TVA la energie este o mare eroare și propune un preţ reglementat la energie şi gaze naturale, acțiune  permisă în tratatul UE.

“Poți să reglementezi 6 luni prețul și după aceea să prelungești încă două-trei luni , timp în care îți pui la punct mecanismele de piață și de funcționare. Preț reglementat înseamnă plafonarea prețului final, iar legea se poate modifica într-o jumătate de oră. Adică la gaze impui  250 lei pe MWh, la energie 340 de lei/MWh. Acesta este prețul și de aici ANRE are obligaţia să repartizeze acest preț pe producător, transportator, distribuitor, furnizor. A făcut-o 15 ani , de ce nu am ști să o facem 6 luni ?”, a spus Iancu la Antena 3.

Potrivit acestuia, atâta timp cât 80% din producția de gaze este indigenă, nu este niciun motiv pentru care preţurile să crească de 10 ori. „La energie electrică  avem mecanisme obiective pentru că acesta este mecanismul de piaţă, dar are la bază o decizie spre care a fost împinsă România. Adică în momentul în care s-a spart producția de energie din această ţară am fost obligați să o spargem pe tipuri de combustibil. Hidroelectrica niciodată nu va putea fi concurată de cărbune sau de gaze naturale, dar după mecanismul de piaţă preţul în piaţă se închide la preţul cărbunelui sau gazelor naturale la 1.200 de lei şi Hidroelectrica costă 17 lei şi primește de 10 ori mai mult. Hidroelectrica face un profit de 60% din cifra de afaceri,  peste 1 miliard de euro, în schimb agenţii economic cad pe capete. Anul trecut s-au închis 17% din toti agenții economici ai României”, afirmă fostul deputat.

Iulian Iancu afirmă că singura soluţie, momentan, este cea a preţului reglementat. „În ultimii 15 ani am avut preț reglementat în România. ANRE a stabilit un preţ reglementat. Asta înseamnă că îi spui producătorului, de ex. Hidroelectrica: ai 117 lei, îți recunosc 130 lei maxim. La gaze naturale, aveți 177, îi spui că îi recunoșți 200 lei. Atât. Faci coșul și acela se distribuie la toți consumatorii, fără să îi mai amețești. Pe de altă parte , procedurile sunt foarte greoaie, de la data apariției legii au trecut două luni și jumătate până când furnizorii și-au adaptat sistemul de facturare”.

În ceea ce privește reducerea TVA la energie, Iancu spune că este o mare greșeală. „În momentul în care reduci TVA, producătorul crește prețul cu procentul aferent și ți-a absorbit reducerea, ea nu se mai duce la consumator, iar statul nu mai încasează banii”, a explicat Iancu la Antena 3.