Președintele american Joe Biden anunță că și-a îndemnat administrația să impună sancțiuni împotriva companiei Nord Stream 2 AG și a conducătorilor săi: “După cum am spus când m-am întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz la începutul lunii, Germania este un lider al acestui efort. Ne-am coordonat îndeaproape eforturile de a opri operaționalizarea Nord Stream 2, în cazul în care Rusia continuă să invadeze Ucraina”.

Joe Biden subliniază că aceasta este o altă etapă de impunere a sancțiunilor față de Federația Rusă și că SUA nu va ezita să impună și alte măsuri restrictive: “Prin acțiunile sale, Vladimir Putin a oferit lumii un imbold copleșitor pentru a renunța la gazul rusesc și la alte forme de energie”.

Pe 22 februarie, guvernul german a oprit procedura de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, după ce Rusia a anunțat că trimite trupe “de pacificare” în republicile separatiste Luhansk și Donețk.

Spre sfârșitul lunii iulie 2021, în urma unei întruniri între Angela Merkel (la acea vreme cancelarul Germaniei) și Joe Biden, cele două țări anunțau că au ajuns la un compromis în ceea ce privește funcționarea uriașei conducte din Marea Baltică. Până la acel moment, Administrația Americană a ridicat toate sancțiunile impuse entităților rusești responsabile de construirea gazoductului, impuse după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014. Totuși, SUA și Germania s-au angajat la acel moment să susțină Ucraina, ocolită de fluxul de livrare de gaze, în cazul unei forme de agresiune din partea Rusiei.

 

Sursa: Biziday.ro