Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că la nivelul Uniunii Europene este nevoie de măsuri „mai hotărâte” decât până în prezent, astfel încât preţul energiei să scadă.

„E nevoie de măsuri mai hotărâte decât am avut până acum pentru a duce preţul energiei în jos. Cu toate sancţiunile, cu toate măsurile, care au fost bune şi care s-au luat până acum, nu s-a reuşit încă o coborâre semnificativă a preţurilor energiei şi asta înseamnă că trebuie să fim mai hotărâţi. Eu rămân la propunerea mea – să despărţim piaţa gazului de piaţa electricităţii şi cred că din ce în ce mai mulţi din Consiliu sunt de aceeaşi părere. Sper să se convingă şi Comisia că asta este una dintre măsurile care poate să dea rezultate”, a susţinut şeful statului, înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga.

El a subliniat că este nevoie şi de diversificarea resurselor pentru energie la modul general. „Aici avem ceva progrese, dar încă prea puţine. Interconectorul Grecia – Bulgaria a început să funcţioneze, dar capacitatea trebuie crescută. Capacitatea porturilor europene pentru LNG, pentru gaz lichefiat, trebuie crescută şi alte măsuri”, a afirmat Iohannis.

Cu privire la propunerea avansată de preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, privind plafonarea temporară a preţurilor la gazele naturale, preşedintele Iohannis a reiterat că experţii CE trebuie să vină cu detalii pentru această limitare a preţurilor, astfel încât să nu afecteze furnizori precum Norvegia, care livrează o treime din gazul european. În legătură cu creşterea alocării pentru proiectul RePower, preşedintele Iohannis a afirmat că pentru România aceasta ar fi binevenită.

„Cred că, în definitiv, este nevoie de un pachet mai amplu de măsuri nu doar să trecem iarna, ci să beneficiem în perspectivă de energie suficientă şi de preţuri accesibile pentru populaţie”, a mai spus şeful statului.

Pe de altă parte, preşedintele a declarat că nu ar fi rău să se elaboreze un plan „decent” privind economisirea energiei în România. „Eu cred că nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent, repet nu vrea nimeni să stea lumea în frig, dar un plan decent de economisire cu cap este probabil binevenit”, a afirmat Iohannis. AGERPRES