Războiul declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina are influenţe asupra preţurilor, în special din energie, şi asupra economiei statelor membre ale Uniunii Europene, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, înainte de participarea la summitul informal al Consiliului European care a avut loc la Versailles, în Franţa.

„Acest război are deja urmări în zona noastră şi ne afectează şi economic. (…) Preţurile la energie au crescut în urma pregătirilor penrtu război şi în urma războiului din Ucraina. Atâta vreme cât războiul continuă, efectele economice vor apărea. De aceea, la acest summit discutăm măsuri care vor ţine preţurile în aşa fel încât energia să fie plătibilă pentru consumatori, în special pentru consumatorii vulnerabili. Pe plan naţional sunt pregătite măsuri care vor intra în vigoare după 1 aprilie, dar vom discuta şi măsuri europene pentru a ţine preţul la energie la un nivel acceptabil. Acest război are influenţe asupra preţurilor şi economiilor noastre. Vrem să păstrăm aceste influenţe la un nivel rezonabil şi să dezvoltăm o independenţă mai pronunţată din punct de vedere energetic faţă de Federaţia Rusă”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

El s-a referit şi la scandalul privind creşterea intempestivă a preţurilor la carburanţi în ultimele zile în ţara noastră. „O parte semnificativă a acestui război se poartă în zona ştirilor şi informaţiilor false. Guvernul a pornit verificări de la prima oră pentru a vedea cum s-a ajuns la situaţia de ieri care a pornit de la o singură staţie de benzină, dar informaţia a fost amplificată artificial şi a dus la un val de panică. Este periculos dacă se dezvoltă dintr-un fake news o astfel de panică. De aceea, trebuie să fim atenţi cu informaţiile pe care le primim, iar jurnaliştii buni trebuie să aibă grijă ce informaţii preiau şi duc mai departe. Atâta vreme cât războiul continuă putem să ne aşteptăm la orice încercare de influenţare a economiilor europene prin fake news, dar consider că statul român e pregătit să intervină în astfel de campanii”, a afirmat Klaus Iohannis.