Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Summitul privind Ambiţiile Climatice de la New York, că ţara noastră va elimina treptat cărbunele până în 2030 şi va ecologiza complet siturile minelor de cărbune până în 2032.

„Din 1990, România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, multiplicându-şi în acelaşi timp PIB. În prezent, România are unul dintre cele mai scăzute niveluri de astfel de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Ne angajăm ferm să accelerăm în continuare atingerea ţintei net-zero emisii! România va elimina treptat cărbunele până în 2030 şi va ecologiza complet siturile minelor de cărbune până în 2032. Două miliarde de euro au fost angajate recent la nivel naţional pentru generarea, stocarea şi transportul de energie regenerabilă, precum şi pentru eficienţa energetică, prin REPowerEU. România găzduieşte unele dintre cele mai mari centre europene de formare pentru tehnicieni în energie regenerabilă, inclusiv din ţări în curs de dezvoltare”, a afirmat Klaus Iohannis, în intervenţia susţinută la Summitul privind Ambiţiile Climatice de la New York.

Şeful statului a mai precizat că „România este, de asemenea, o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru producţia de panouri şi baterii solare”. „Interacţiunile mele diplomatice cu lideri din America Latină din această primăvară au consolidat dialogul nostru privind economia circulară şi abordarea tranziţiei verzi. Suntem martori la intensificarea impactului devastator al schimbărilor climatice. Trebuie să facem mai mult pentru a proteja statele şi comunităţile vulnerabile. Mediul şi schimbările climatice vor constitui o prioritate pentru asistenţa oficială pentru dezvoltare a României pentru următorii 4 ani. România a construit în ultimii ani o reţea de parteneriate internaţionale privind situaţiile de urgenţă şi răspunsul la dezastre, contribuind la consolidarea sistemelor de avertizare timpurie”, a completat Preşedintele României.