La Craiova a fost lansată oficial Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) din România, înfiinţată cu scopul de a crea o platformă unitară pentru prosumatori şi de a sprijini formarea şi consolidarea comunităţilor de energie, „având ca obiectiv schimbarea semnificativă a sistemului energetic actual”.

„Asociaţia se angajează să acţioneze cu seriozitate şi profesionalism, reprezentând interesele tuturor prosumatorilor din Romania. Prin colaborarea strânsă în echipă şi prin implicarea activă a voluntarilor, APCE doreşte să atragă profesionişti integri şi serioşi care să contribuie la propunerea şi modificarea legislaţiei, oferind argumente şi contra-argumente pertinente, tehnice şi conforme cu legislaţia europeană în vigoare, în favoarea prosumatorilor. Suntem convinşi că prin unirea unui număr semnificativ de oameni hotărâţi şi serioşi, vom reuşi să aducem schimbări concrete şi să influenţăm pozitiv peisajul energetic din Romania. Ne propunem să fim vocea prosumatorilor şi să ne reprezentăm interesele la cel mai înalt nivel legislativ”, se arată într-un comunicat al asociaţiei semnat de preşedintele Dan Pîrşan.

Potrivit sursei citate, în România sunt peste 101.000 prosumatori, iar într-o zi cu soare aceştia produc mai multă energie decât două reactoare nucleare CANDU de la Cernavodă, adică 20% din consumul energetic naţional.

„Suntem deja semnificativi în energie şi trebuie să fim conştienţi de asta. APCE invită pe toţi cei interesaţi să se alăture asociaţiei şi să participe la această mişcare de transformare energetică. Cu încredere şi determinare, APCE promite să devină un factor influent în schimbarea sistemului energetic, iar reuşita va depinde de participarea activă a membrilor şi susţinătorilor”, se mai spune în comunicat. AGERPRES