Dezbaterea pentru strategia de Inteligenţă Artificială a României va fi lansată la finalul lunii septembrie, a declarat Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan.

„În luna septembrie, la final, vom lansa o dezbatere majoră pe tot ceea ce înseamnă strategia de Inteligenţă Artificială a României, strategie care va pune la aceeaşi masă universităţi, care va pune la aceeaşi masă companii, va pune la aceeaşi masă stakeholderi internaţionali, de la Banca Mondială, OCDE şi alţi actori foarte importanţi, pentru a defini care sunt obiectivele României în perioada următoare”, a afirmat ministrul.

El a vorbit de două proiecte majore în domeniul Cercetării şi Inovării, în valoare totală de 200 de milioane de euro şi care pot transforma România într-un „hub regional de tehnologie şi inovare”.

Este vorba de un supercomputer pe Inteligenţă Artificială care poate să vină tehnologii pot să fie folosite atât în zona de companii cât şi în zona guvernamentală şi de un supercomputer „cu o viteză de procesare uriaşă, care reprezintă şi un proiect de cercetare în sine un proiect-pilot care poate să dea soluţii tehnologice care astăzi nu sunt prezente pe piaţă”.

Acesta din urmă, a arătat ministrul, are aplicabilitate regională, deoarece „are tehnologie care poate să fie împărtăşită şi cu celelalte state membre al Summitului celor Trei Mări care, la rândul lor, vor putea să vină cu input”.

„Va avea o importanţă extrem de mare, pentru că va pune România pe harta cercetării, pe harta noilor tehnologii, în tot ceea ce înseamnă computere de mare capacitate”, a mai spus Bogdan-Gruia Ivan, completând că acesta va fi în România.

Proiectele sunt eligibile pentru a putea fi finanţate şi din Fondul de Investiţii şi din Fondul de Inovare al I3M. AGERPRES