Furnizorul de energie este pentru consumatori vinovatul de serviciu, deoarece el emite facturile, şi avem o mare problemă, care o să ne afecteze pe termen lung, respectiv colaborarea cu clientul, care este pusă deseori sub semnul întrebării, a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România – AFEER.
„Din păcate, noi suntem vinovatul de serviciu. Noi emitem facturile către consumator. Pentru el, cine reprezintă piaţa de energie şi energia este cel care emite factura. Deci orice înjurătură, să zic aşa, care ar fi pentru distribuţie, pentru transport, pentru, ştiu eu, cei care emit reglementările este transmisă către furnizori. În ultimul timp, am observat acelaşi lucru şi din partea autorităţilor, care au considerat că este comod ca furnizorul să fie vinovatul de serviciu. Şi aici noi avem o mare problemă care o să ne afecteze pe termen lung, respectiv colaborarea între furnizor şi clientul acestuia deja este pusă deseori sub semnul întrebării. Clientului, dacă nu înţelege factura sau dacă i se schimbă factura în urma modificărilor de reglementare începe să i se pară că furnizorul fură. Din fericire nu este aşa, nu este furat, dar aici avem o problemă mare de imagine a furnizorului. Şi să nu uităm că furnizorul trăieşte, operează, datorită consumatorului. Dacă n-ar fi consumatori, n-ar fi nici furnizori. Deci, pentru noi mai important decât autorităţile, decât transportatorul, distribuitorul, este consumatorul, fiindcă el ne plăteşte salariile”, a spus Urluescu la conferinţa Energy R/Evolution.
În ceea ce priveşte noul model de factură pentru energia electrică, preşedintele AFEER a subliniat că nu este foarte modificat faţă de cel anterior şi ce apare nou este o anexă care face ca factura să ajungă până la opt pagini şi care conţine „câteva OZN-uri” greu de înţeles.
„Ştiţi că pentru energia furnizată începând cu 1 aprilie s-a schimbat factura. Nu este o schimbare extraordinară. Ştiu că mulţi dintre dumneavoastră vă aşteptaţi la o schimbare în bine, în simplificarea facturii, astfel încât majoritatea consumatorilor, cel puţin cei casnici, să înţeleagă factura, care recunoaştem că este greu de înţeles pentru mulţi dintre clienţii noştri. Din păcate, nu este la latitudinea noastră. Schimbările sunt minore. Mă rog, s-au schimbat câmpurile unde sunt puterile reactive introduse în factură. Ce apare nou la noua factură este anexa doi, care această anexă duce pe scurt la creşterea facturii de la trei-patru pagini la şase până la opt pagini. Şi în această anexă sunt şi câteva obligaţii ale furnizorului de a ataşa la factură câteva OZN-uri care pot să zic că şi nouă ne sunt greu de înţeles. De exemplu, date detaliate în funcţie de ora utilizării pentru orice zi, săptămână, lună şi an. Vă daţi seama ce volum de date e acolo. Sunt curios cum o să le gestionaţi pe factură, mai ales la consumatorii care primesc factura în format hârtie”, a afirmat Urluescu. AGERPRES