Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că scumpirea carburanţilor “nu este atât de mare”, fiind un proces care s-a văzut în lume, generat de război, dar va fi ţinută “într-un grafic”. Întrebat dacă este luată în calcul reintroducerea măsurii de compensare a preţului carburanţilor cu 50 de bani, în condiţiile în care motorina a ajuns la 7,5 lei pe litru, premierul a afirmat că va exista o discuţie în Guvern pentru a vedea de ce a crescut preţul.

“O să am o discuţie întâi să vedem de ce a crescut preţul, am înţeles că s-a mărit iarăşi barilul. E foarte uşor de influenţat, în urma războiului. Ştiţi că avem al doilea cel mai mic preţ din Europa. Mi se pare că Bulgaria mai are cu 0,1 mai puţin decât România. Deci ” O să încercăm să o ţinem într-un grafic. De asemenea, ştim că creşterea preţului la carburant aduce pe urmă, pe tot lanţul pe orizontală, anumite scumpiri…”, a afirmat Ciolacu.

Ciolacu a explicat că statul român are acciza la carburanţi raportată la nivelul anului 2018. “Noi avem acciza blocată raportată la 2018. Deci statul român, în acest moment, ia cea mai mică acciză din Europa, ca să menţinem inflaţia cu o singură cifră, cum am reuşit. Am văzut, la motorină s-a scumpit mai mult. E şi normal, a adăugat Ciolacu. De obicei, motorina se foloseşte în război din câte ştiu eu”, a spus Ciolacu.