Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică al țării, a acordat un interviu portalului e-energia.ro în care vorbește deschis despre un haos generalizat pe piața de energie din România, din care suferă consumatorii, cu vinovați direcți ANRE și OPCOM.
„În 2019, certificatul de dioxid de carbon era, dacă mi aduc bine aminte, undeva pe la 12 – 15 euro, în 2018 a fost 4-5 euro și după aceea, în 2020, a sărit la 25-30 de euro. Acum este la 63 de euro. Mai trebuie spus ceva. Comisia Europeana a prevazut aceasta posibilitate si a creat scheme de suport pentru industria europeana cu risc major de delocalizare, printre aceste sectoare industriale numarandu-se si industria aluminiului. Noi am aplicat pentru compensarea emisiilor indirecte în conformitate cu ghidul Comisiei, pe 9 septembrie 2020 am primit compensarea pentru 2019, iar pentru 2020 am primit banii in octombrie 2021”, a explicat Marian Năstase.
Acesta a arătat că a avut mai multe întâlniri cu ANRE, în care a avertizat că vom avea o criza energetică majora în iarnă, dar i s-a răspuns că nu e nicio problemă, că piața piața e liberă și prețul se va regla. „Toate bursele de pe lumea asta, fie că sunt burse de valori, burse de energie sau burse de commodities sunt puternic reglementate. Nu înseamnă că o bursă este un haos, înseamnă că într-o bursă ai reguli foarte, foarte clare si stricte. Bursele americane de valori sunt super-reglementate după crahul din 2008, in conditiile in care produsele si tranzactiile permise sunt infinit mai complicate decat pe asa zisa bursa de energie de la Bucuresti. Bursele de commodities la fel. La fel și în Europa. Și la noi, dacă ne uităm la Bursa de Valori, aceasta are un set de reguli extrem de strict, în timp ce pe piața energiei e haos. Acum se poate vedea mai bine. Poate în mai, iunie nu era vizibil, dar acum se vede. Se dă vina pe liberalizare, dar nu e numai liberalizarea. Problema este că ANRE nu își face treaba, de sus și până jos”, acuză președintele Consiliului de Administrație al ALRO.
„De exemplu, dacă nu se citește contorul șase luni, furnizorul de servicii primește amendă 100 de lei. De fapt îți returnează în factură 100 de lei. Însă el face regularizarea la prețul de la data citirii, care poate fi de 6-7 ori mai mare sau chiar de 10 ori mai mare decât era la începutul anului. Asta nu e problema furnizorului sau a distribuitorului, ci sunt nereguli tolerate de ANRE. ANRE spune că nu are dreptul să mărească amenzile, că asta trebuie să se întâmple în Parlament. Bun, dar ai luat inițiativă, tu ca instituție în subordinea Parlamentului, ai sesizat Comisia pentru industrii și servicii să facă o propunere legislativă în acest sens, să mărească amenzile? Nu. Domnul Bege Nagy se preocupa să apară la televizor să ne explice cum s-a liberalizat piața și ce bine merge. Când un reglementator nu își face treaba, se întâmplă abuzuri în piață, pentru că ăsta este un preț abuziv la energie și se întâmplă în mai multe țări, dar la noi cu predilecție pentru că în alte țări reglementatorul și-a făcut treaba mai demult”.
Citiți interviul integral pe portalul e-energia.ro.