Mecanismul de achiziţie centralizată a energiei adoptat pe 11 noiembrie de Executiv va asigura compensarea preţurilor la energie în continuare şi competitivitatea economiei româneşti, a declarat secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.

„Printre actele normative de mare importanţă adoptate a fost şi această ordonanţă care vine să reglementeze un mecanism care să poată să asigure pentru anul viitor câteva lucruri cu caracter de principiu. Primul dintre ele este acela al sustenabilităţii măsurilor pe care Guvernul şi coaliţia de guvernare şi le-a asumat pentru acest an de criză energetică, care vizează compensarea preţurilor la energie pentru consumatorii vulnerabili, pentru consumatorii casnici şi pentru o parte dintre consumatorii non-casnici, respectiv întreprinderile mici şi mijlocii, întreprinderile din agricultură şi celelalte”, a declarat Marian Neacşu.
El a precizat că în coordonarea SGG se află cele două entităţi care vor gestiona aplicarea acestui mecanism, respectiv operatorul de transport şi de sistem Transelectrica şi operatorul pieţei de energie OPCOM.
„Mecanismul iniţiat astăzi, care reglementează o parte din piaţa de energie în funcţie de energia care este disponibilă cu livrare în anul 2023, face posibil ca să putem susţine în continuare compensările de preţ, aşa cum ele sunt conţinute în Ordonanţa 119 şi au fost conţinute în ordonanţele anterioare. Acest mecanism va asigura, aşa cum am spus, compensarea preţurilor în continuare şi competitivitatea economiei româneşti”, a declarat Neacşu.
Acesta a precizat că în legea de adoptare a Ordonanţei 119, aflată în Parlament, vor fi cuprinse toate categoriile de preţuri, întrebat de ce nu s-a venit de acum, prin OUG adoptată vineri, cu preţul de 1,3 de lei pentru toţi românii care consumă peste 255 de kWh pe lună.
„Am evitat acest lucru din două considerente. Primul, pentru că am vrut ca în această ordonanţă să reglementăm strict mecanismul de funcţionare al pieţei pentru anul următor sau pentru perioada de aplicabilitate a ordonanţei şi n-am vrut să complicăm. Este primul aspect. Al doilea este că în legea de adoptare a ordonanţei vom cuprinde toate categoriile de preţuri, aşa cum le-a enunţat şi domnul ministru, cum le-a enunţat şi domnul prim-ministru în prezentarea de dinaintea şedinţei de Guvern. În ordonanţa 119 sunt reglementate compensările pentru toate categoriile de consumatori casnici şi necasnici enunţaţi aici. E foarte clar că acolo era locul pentru încă un preţ, care să fie reglementat”, a explicat Neacşu. AGERPRES