Producătorii din energia regenerabilă din România doresc extinderea posibilităţii de a dezvolta proiecte agrivoltaice pe terenuri arabile, aşa cum se întâmplă în alte state, a declarat Mihaela Nyerges, managing partner Nyerges & Partners şi membru al boardului Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice din România (RPIA).
„Dorim extinderea posibilităţii de a dezvolta proiecte agrivoltaice pe terenuri arabile, aşa cum deja se întâmplă în restul lumii. Tehnologia avansează şi există deja rezultate bune obţinute în dezvoltarea de astfel de proiecte. În cadrul RPIA, noi chiar avem constituit un grup de lucru cu privire la dezvoltarea de proiecte agrivoltaice. Lucrăm şi la o iniţiativă legislativă care să permită dezvoltarea de astfel de proiecte pe terenuri arabile şi chiar există iniţiativa organizării unui proiect pilot agrivoltaic. În prezent, suntem în identificarea unui teren potrivit pentru dezvoltarea unui astfel de proiect, tocmai pentru a arăta Ministerului Agriculturii că astfel de proiecte sunt posibile şi sunt benefice pentru piaţa din România”, a afirmat Mihaela Nyerges, la Romanian Renewable Energy Summit 2023.
Potrivit acesteia, Consiliul Concurenţei a lansat un studiu în vară cu privire la procesul de autorizare de către autorităţile locale, în care recomandă Ministerului Agriculturii să pornească demersurile necesare, atât pentru a permite dezvoltarea de proiecte regenerabile pe terenurile clasa III, IV şi V, fără limite de suprafaţă, cât şi pe terenuri clasa I şi II, în sistem dual.
Ea a subliniat că proiectele eoliene afectează o suprafaţă foarte mică de teren, astfel încât nu se justifică să nu se poată dezvolta astfel de proiecte pe terenuri de clasa I şi II.
„Pe păşuni, legislaţia primară permite dezvoltarea de proiecte agrivoltaice încă de anul trecut. Din păcate, Ministerul Agriculturii nu şi-a actualizat şi adaptat legislaţia secundară pentru a o alinia cu legislaţia primară şi, din acest motiv, există blocaje importante în dezvoltarea de astfel de proiecte, tocmai decurgând din faptul că păşunile au un regim special, e nevoie să recuperezi o suprafaţă de teren echivalentă cu suprafaţă de teren pe care o afectezi proiectului. În măsura în care Ministerul Agriculturii nu permite dezvoltarea de proiecte agrivoltaice, suprafaţa de teren care trebuie recuperată este foarte mare, iar în România nu poţi să identifici suficient teren neproductiv. Astfel, soluţia ar fi ca Ministerul Agriculturii să-şi actualizeze legislaţia secundară pentru a permite dezvoltarea, în condiţiile prevăzute de legislaţia primară, de altfel”, a subliniat Mihaela Nyerges. AGERPRES