România nu are un brand cu valoarea adăugată mare, iar apropo de modelul românesc, „la noi nu mai iese fum pe coş”, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.
„Brand românesc cu valoarea adăugată mare nu avem. Apropo de modelul românesc, trebuie să ne gândim, la noi nu mai iese fum pe coş. Noi dacă facem o cutie de viteze, primim lingourile şi cuţitele de strung de la beneficiarul final. Cred că aici este o problemă legată de acest nivel colosal al importurilor. Pe noi ne cutremură deficitul balanţei comerciale care a ajuns la 34,1 miliarde de euro şi, dacă vă aduceţi aminte, din luna iunie anul trecut, vă spuneam că prefixul va fi 3, faţă de 28,3 cu 1 an înainte, faţă de 23,7 cu 2 ani înainte, faţă de 8,7 în 2015. Iar, partea aceasta din agricultură, hai să zicem, din deficit, vreo 20% din total deficit este în dreptul agriculturii, industriei alimentare. Statul se bucură de la persoana fizică că se rostogoleşte TVA-ul de Black Friday. Într-adevăr, se rostogoleşte dar, revenind într-un ton mai optimist, noi urmărim dinamica mediului de business în România şi când auzim în spaţiul public de creştere economică, nu ne uităm la acea abstracţiune care se numeşte PIB, ci ne uităm efectiv la datele economice, aşa cum sunt ele depuse la organele fiscale. Într-adevăr, avem o creştere cam de 45-50.000 de societăţi care de la an la an depun în plus situaţiile financiare la organele fiscale”, a menţionat Mihai Daraban, la dezbaterile pe tema „Modelul Economic românesc în Uniunea European゠România – Orizont 2040”.
El a subliniat că am avut o creştere de cifră de afaceri, am ajuns la 392 de miliarde de euro de la 328 de miliarde de euro.
„Am ajuns la un profit de 41,7 ceea ce nu-i rău, în sensul că este peste 10% din cifra de afaceri. Dar, dacă mă gândesc cum gândeşte statul, mă cutremur, pentru că statul se gândeşte: Nu puteţi voi produce pe cât putem noi consuma şi de aceea am venit cu acea idee, dacă se poate, tot dintr-un mic plagiat pozitiv: Polonia a avut 47 de voievodate, aşa numeau ei judeţele, au ajuns la 16. Noi am venit cu acea soluţie, plecând şi noi de la ce ştiam că există în România, adică vestitele curţi de apel. Este imperios necesar ca statul să-şi reducă cheltuielile administrative. Pe termen mediu şi lung ajungem în incapacitate de plată. Repet, economia românească, aşa cum este ea, este într-o creştere”, a adăugat Mihai Daraban.
Preşedintele CCIR a menţionat că, atunci când a preluat mandatul, erau 48 de agenţi economici privaţi români, peste suta de milioane de euro cifră de afaceri, iar acum sunt 76, după 8 ani.
„E un trend pozitiv, dar e lent. Nu este aşa cum ne-am dorit noi, să se dubleze de la un an la altul. (…) Noi trebuie să învăţăm foarte mult din această cifră de 126,1 miliarde de euro pe care România a importat-o anul trecut”, a adăugat preşedintele CCIR. AGERPRES