Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) susţine necesitatea creării unui cadrul legislativ care să înlesnească un proces simplificat de recrutare, în condiţiile în care disponibilitatea forţei de muncă calificate influenţează în mod direct atragerea de investiţii străine directe, precum şi nivelul de competitivitate pe plan internaţional, a declarat preşedintele instituţiei, Mihai Daraban.
CCIR, în parteneriat cu TAKT Manpower România şi Patromil, a organizat pe 14 decembrie conferinţa „Impactul şi managementul migraţiei cetăţenilor străini in România – Perspective şi soluţii cu privire la managementul şi performanţele lucrătorilor străini”.
„Deficitul de forţă de muncă este una dintre marile provocări ale mediului de afaceri românesc din ultimii ani. CCIR s-a implicat activ în rezolvarea acestei probleme, fiind unul dintre promotorii majorării contingentului anual de lucrători străini nou admişi pe piaţa naţională. CCIR îşi îndeplineşte rolul de mediator dintre mediul guvernamental şi cel privat, susţinând interesele mediului de afaceri românesc, în raport cu autorităţile centrale, iar semnalarea problematicii generate de lipsa de forţă de muncă cu înaltă calificare în România a reprezentant un punct permanent pe agenda noastră. Având în vedere faptul că disponibilitatea forţei de muncă calificate influenţează în mod direct atragerea de investiţii străine directe, dezvoltarea de noi facilităţi de producţie sau modernizarea celor existente în ţara noastră precum şi nivelul de competitivitate pe plan internaţional, CCIR va susţine în continuare necesitatea creării unui cadrul legislativ care să înlesnească un proces simplificat de recrutare”, a declarat preşedintele CCIR.
Potrivit unui comunicat al CCIR, în contextul actual, România se confruntă cu o lipsă acută de forţă de muncă şi competenţă în mai multe sectoare economice, cum ar fi: construcţii, Horeca, naval, transporturi, militar, IT, prelucrare şi producţie. Pentru a acoperi această lipsă, Guvernul român a deschis graniţele, în limita contingentului anual maxim, pentru a permite lucrătorilor străini să muncească în România, în susţinerea companiilor ce doresc să recruteze personal din afara Uniunii Europene, ca soluţie reală faţă de lipsa personalului autohton.

România trebuie să iasă din „doliul” după forţa de muncă pe care a pierdut-o şi să se gândească cum poate fi suplinit acest deficit, să apeleze la forţa de muncă mai ales din zona Asiei, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
„Probabil trecem printr-o ciclicitate, pentru că ce ni se întâmplă nouă ce li s-a întâmplat şi ţărilor din vest acum zeci de ani, când ştim bine că italienii, portughezii munceau în Germania şi în ţările nordice. Iată că a venit şi rândul nostru să migrăm. Cred că e timpul să ieşim din acest doliu, cu ghilimele, după forţa de muncă pe care am pierdut-o, trebuie să ne gândim la viitor şi să ne gândim cum suplinim acest deficit de forţă de muncă, cu toate că sunt cam două milioane de cetăţeni apţi de muncă existenţi în România azi şi care nu muncesc. Şi de aici am avut grijă să scot acele categorii defavorizate. Vorbesc de apţi de muncă (…) Dar până se vor trezi acei două milioane de oameni la realitate cred că trebuie să apelăm la forţa de muncă calificată mai ales din zona Asiei, pentru că ne e mai la îndemână„, a spus Daraban.
Preşedintele Camerei de Comerţ a subliniat că sunt domenii clar afectate de lipsa forţei de muncă şi, din bilanţurile contabile depuse anul acesta de companii, „lipsesc” 100.000 de oameni. „Sunt 37.000 de societăţi în plus care au depus bilanţul şi, paradoxal, lipsesc 100.000 de oameni. Din 4,1 milioane, acum suntem cam 3,9 milioane. Deci au dispărut cam 100.000 din ce declară societăţile. Trebuie să fim şi conştienţi că tehnologia vine din urmă. Tehnologia în general suplineşte forţa de muncă, dar nu suntem noi în faza aceea înalt tehnologică”, a punctat oficialul CCIR. AGERPRES