Legea achiziţiilor publice blochează, astăzi, accelerarea digitalizării în România, iar modul în care se fac aceste achiziţii este inspirat din romanele de Kafka, susţine preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Mihai Matei.

„O temă majoră despre ce facem ca să se accelereze digitalizarea este că noi avem un mare, mare blocaj cauzat de Legea achiziţiilor publice. Modul în care se fac achiziţii publice în domeniul digitalizării, astăzi, este de domeniul trecutului. În momentul acesta, în România se proiectează sisteme pentru acum cinci ani şi se dezvoltă pentru acum zece… Problema e că în zona asta de IT, dacă o reţea energetică are o tehnologie care nu se schimbă de la o zi la alta, noi, astăzi, punem în funcţiune un sistem care rezolvă o nevoie de acum 5 – 10 ani şi n-are cum să funcţioneze. Cheia este în a reforma legislaţia achiziţiilor publice, de a aduce mai multă agilitate şi de a da voie instituţiilor publice să aibă mai multă flexibilitate în relaţie cu mediul privat. Ce se întâmplă acum este inspirat din romanele de Kafka, cum se fac achiziţiile publice în România”, a declarat Matei, la o dezbatere de specialitate.

Conform şefului ANIS, mediul privat trebuie că colaboreze cu statul pentru ca digitalizarea serviciilor publice să devină realitate. „Companiile private nu funcţionează într-o bulă, nu sunt nişte insule care sunt complet deconectate. Ceea ce vreau să spun este că, indiferent câte investiţii va face o companie privată mică, medie sau mare în digitalizare, şi cu tot succesul pe care l-ar avea compania respectivă, nu funcţionează deconectat de la ecosistem. Deci, este necesar ca şi în spaţiul public să vedem o digitalizare a serviciilor publice. Avem nevoie de o democratizare a instrumentului semnăturii electronice, adică avem nevoie ca oamenii să aibă un instrument cât mai prietenos şi cât mai flexibil de a semna, astfel încât să creştem viteza cu care se pot realiza tranzacţii. Acum avem, în sfârşit, un proiect lege care este în proces legislativ. A trecut de o primă etapă, pare că este pe direcţia bună, aşadar va fi un mare pas înainte”, a explicat Mihai Matei. AGERPRES