Provizoratele reprezintă o boală la nivelul companiilor de stat, în condiţiile în care membrii în consiliile de administraţie se rotesc 5 luni cu 2 luni şi nu ai cum să le pui indicatori cheie de performanţă, susţine preşedintele Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), Mihai Precup.
„Principala noastră provocare o reprezintă provizoratele. Din punctul meu de vedere, ele reprezintă o boală la nivelul companiilor, pentru că, având provizorate, practic, membrilor în consiliile de administraţie, care se rotesc 5 luni cu 2 luni, nu ai cum să le pui indicatori cheie de performanţă. Şi, dacă nu ai indicatori cheie de performanţă în mandat, e foarte greu să-i tragi la răspundere. Când ai un consiliu de administraţie, unde mandatele expiră la momente diferite, deci ajung la termen succesiv, asta înseamnă că nu există solidaritate între membrii consiliului, ceea ce aduce atingere principiului în sine de mandat care presupune solidaritate în răspunderea membrilor consiliului faţă de gestiunea acelei companii”, a menţionat Mihai Precup, în comunicat.
Potrivit acestuia, dorinţa de a profesionaliza consiliile de administraţie este reflectată şi în cadrul Guvernului şi al Parlamentului României.
„Legea spune foarte clar – cel puţin jumătate dintre membri trebuie să fie independenţi faţă de sectorul public în general. Trebuie ca toate consiliile de administraţie în acest moment să fie în această situaţie. Tot ce trece prin mâna AMEPIP este foarte clar evaluat, astfel încât să reflecte ceea ce s-a publicat în lege anul trecut. Angajamentul Guvernului este ferm în a aduce experţi independenţi în consiliile de administraţie”, a precizat preşedintele AMEPIP.
Acesta a amintit că a fost înfiinţat corpul administratorilor publici, pentru a crea o bază de experţi din care ministerele să poată să aleagă, astfel încât să-şi completeze schema în cadrul consiliilor.
„Am înfiinţat corpul administratorilor publici, tocmai pentru a crea o bază de experţi din care ministerele să poată să aleagă, astfel încât să-şi completeze schema în cadrul consiliilor. În felul ăsta, ne creăm competenţă internă de oameni profesionişti. Mai mult decât atât, am creat un fel de eJobs pe partea de poziţii în consiliile de administraţie. Ne dorim să creştem şi încrederea în procesul de selecţie pentru consiliile de administraţie. Ne dorim să avem un proces riguros. Ne-am dat seama că dacă avem profesionişti şi companii mai transparente, vom avea o pondere mai mare la PIB şi vom atrage investiţii şi locuri de muncă mai bine plătite”, a mai spus preşedintele AMEPIP. AGERPRES