Legea pentru eolienele offshore ar putea intra în vigoare în martie anul viitor şi, potrivit calendarului, în 2032 va fi produs primul megawatt din Marea Neagră în acest sistem, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene în Marea Neagră a fost aprobat de Executiv şi este parte dintr-un jalon PNRR aferent Ministerului Energiei.

„Proiectul va merge către dezbaterea parlamentară la începutul sesiunii viitoare. Am solicitat procedură de urgenţă. Domnul prim-ministru a fost de acord, aşadar, în 30 de zile după 1 februarie ar trebui să avem legea pentru exploatarea energiei eoliene în Marea Neagră. România este prima ţară de la Marea Neagră care face un astfel de demers şi care va avea acest cadru legislativ. Pentru România înseamnă promovarea energiei verzi, promovarea unei energii sigure în cadrul paradigmei de independenţă energetică la care România aspiră, înseamnă totodată posibilitatea exploatării unui potenţial realmente impresionant în Marea Neagră”, a explicat ministrul Energiei.

Burduja a arătat că, potrivit studiilor Băncii Mondiale, „ar putea fi vorba de 76 de gigawaţi în Marea Neagră putere instalată, din care (…) probabil până în 20 de gigawaţi pe platforme fixe”.

„Aceste platforme fixe beneficiază de costuri cam cu 30% mai mici decât platformele plutitoare pentru centralele eoliene, Marea Neagră având această caracteristică – o adâncime destul de redusă pentru o distanţă mare faţă de ţărm şi evităm astfel problemele legate de afectarea turismului, aşa cum s-a întâmplat în alte state, inclusiv în Europa şi putem exploata această formă de energie verde”, a explicat ministrul.

Conform calendarului, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Energiei va demara un studiu de specialitate în baza căruia se va pregăti procedura de concesiune şi activităţile de explorare, construcţie a centralelor electrice eoliene offshore şi exploatare a acestora. Astfel vor fi stabilite perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, ţinând cont de potenţialul eolian al acestora şi de restricţii.

„Vorbim de investiţii de miliarde de euro când vorbim de energie eoliană offshore”, a completat ministrul. El a spus că, în elaborarea acestei legi, specialiştii din Ministerul Energiei s-au consultat inclusiv cu Departamentul de Stat din SUA, dar şi cu alte state europene, precum Olanda.

Ministerul Energiei va fi autoritatea responsabilă de managementul procedurii de concesiune, a precizat Burduja, iar actuala Autoritate competentă de reglementare a operaţiunilor petroliere offshore se va reorganiza şi se va numi Autoritatea competentă de reglementare a operaţiunilor offshore şi va fi responsabilă de acordarea aprobărilor de dezvoltare, echivalentul autorizaţiei de construire.

Potrivit calendarului, a adăugat Sebastian Burduja, în 2032 va fi produs primul megawatt de energie eoliană din Marea Neagră în sistemul energetic naţional.

„Forma adoptată de Guvernul României este una care încurajează investiţiile private şi care va permite României să aibă o energie mai sigură, mai competitivă şi mai verde”, a afirmat Sebastian Burduja. AGERPRES