România poate deveni furnizor strategic de semiconductori în UE şi, în acest sens, ne dorim dezvoltarea sectorului de microelectronică, cu ajutorul banilor din PNRR, a afirmat Florin Spătaru, ministrul Economiei.
El a prezentat trei proiecte strategice ale ministerului pentru anul următor, reprezentative pentru planul de reindustrializare a economiei româneşti.
„Vreau să prezint câteva proiecte care fac parte din planul de reindustrializare a României. Îmi doresc să asigur continuitatea şi să dezvolt programe consistente pentru Ministerul Economiei şi economia naţională. Un prim proiect pe care vreau să-l prezint se referă la microelectronică. România are o tradiţie în acest domeniu, dar în ultima perioadă am devenit integratori, cumpărăm produse pe care le integrăm şi apoi le exportăm”, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, planul prevede dezvoltarea unui ecosistem care să includă companii mari, IMM-uri, centre de dezvoltare naţională şi universităţi, să putem asigura semiconductori pentru industria auto şi alte industrii.
„Bugetul acestui program este de 500 de milioane de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă până în 2026 şi permite dezvoltarea a trei centre de producţie şi centre de dezvoltare şi inovare în jurul universităţilor din România”, a continuat Spătaru.
El a arătat că există deja companii care şi-au arătat intenţia de a dezvolta astfel de centre în România.
„Avem în acest moment companii care vor să dezvolte centre de producţie şi inovare în România. Suntem în proces de selecţie şi la sfârşitul lunii ianuarie vom avea primii beneficiari ai acestor fonduri. Ne orientăm în special către industria auto, dar aceştia sunt producători mari, care vor să-şi dezvolte capacităţi de producţie şi cu siguranţă nu se vor opri la industria auto. În agricultură, de asemenea, avem nevoie de semiconductori, agricultura are nevoie de automatizare, de produse care utilizează astfel de materiale”, a spus oficialul guvernamental.
Spătaru a amintit de tendinţa europeană de a fabrica în UE produsele strategice. „Cu siguranţă România poate deveni un pol de competitivitate în industria europeană, în acest peisaj putem să ne poziţionăm ca furnizori strategici în UE”, a subliniat ministrul Economiei. AGERPRES