În România nu există taxă pe soare şi nu s-a pus problema introducerii unei astfel de taxe, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

El a precizat că în prezent s-a discutat acest aspect cu Ditte Juul Jorgensen, directorul general al Direcţiei Generale Energie (DG Ener) din cadrul Comisiei Europene, care s-a aflat în România. „Am văzut acest subiect şi sunt surprins. Nu există taxă pe soare în România. Nu s-a pus problema introducerii unei taxe pe soare. Îmi pare rău că se acreditează această idee, pentru că eu nu o susţin şi nu o să o susţin niciodată. (…) Sigur, s-a transpus o directivă europeană, cred că e Directiva 944 Red II şi s-a luat exact textul din directivă care spune că statele membre pot aplica, dar atenţie, din 2026, dacă procentul de putere instalată la prosumatori depăşeşte, cred, 8% din total putere instalată în sistem energetic. Suntem încă bine, departe de cifra de 8% şi nu suntem în 2026. Acum, prosumatorii au spus bun, puteţi elimina acel articol din textul legii: „poate aplica o taxă”? Şi ne-am adresat Comisiei Europene (…), de fapt, e în vizită doamna director general Ditte Juul Jorgensen, de la DG Ener, şi i-am pus această întrebare şi dânsa va verifica dacă nu cumva eliminând acest articol generăm un infringement. Dacă o să avem în scris poziţia Comisiei că nu există riscul de infringement, eu n-am o problemă să susţin ideea eliminării acestuia”, a explicat Sebastian Burduja.

Întrebat dacă preşedintele ANRE ar avea libertatea să introducă o asemenea taxă printr-un ordin, ministrul Energiei a afirmat că „este exclus”, pentru că se poate aplica doar din 2026 şi aceasta în condiţiile în care puterea instalată la prosumatori ar ajunge la 8% din total sistem energetic. „Dar ca să liniştim lucrurile, repet, ideal ar fi să scoatem cu totul acea posibilitate, dar nu vrem să încălcăm o directivă europeană. De aceea, aşteptăm poziţia Comisiei Europene şi dacă ne confirmă ipoteza de lucru, atunci cu mare plăcere o să susţinem această iniţiativă”, a mai transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja. AGERPRES