Banii la bugetul de stat destinați plății compensațiilor cuvenite furnizorilor de energie electrică și gaze naturale pentru acoperirea diferențelor dintre costurile de achiziție ale acestora de pe piețele angro și prețurile finale plafonate aplicate prin lege clienților finali vor veni și din mult-discutata contribuție de solidaritate impusă producătorilor de țiței, gaze și carburanți, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, în cadrul Maratonului Energiei de la Profit News TV.

″Evident că sunt bani″, a spus Popescu, răspunzând unei întrebări puse ca urmare a faptului că recenta ordonanță a tăierilor de cheltuieli bugetare stipulează că, dacă nu se strâng suficienți bani din supraimpozitarea producătorilor de energie și gaze, la așa-numitul Fond de Tranziție Energetică, ministerele Energiei și Muncii vor putea juridic să acorde și din bugetele proprii compensațiile respective, însă fără să fie identificate resurse destinate acestui scop în cele două bugete.
″Și premierul, la discuția cu furnizorii, a spus acest lucru. În urma aprobării legii privind taxa (contribuția – n.r.) de solidaritate, banii de compensații pentru furnizorii de energie și gaze vin și din această taxă de solidaritate. Am văzut și o declarație ad-hoc pe Bursă a celor de la Petrom că vor plăti 1,5 miliarde lei taxă de solidaritate. Pe lângă Petrom, sunt și cei de la Romgaz, și cei de la Rompetrol, toate companiile care activează în sectorul de țiței și gaze naturale. Suntem într-o oarecare întârziere cu plățile, dar resping categoric (ideea că – n.r.) nu ar exista bani. În perioada următoare, evident, odată cu plățile care se vor face la buget, se va alimenta și Fondul de Tranziție Energetică, iar din el vom putea face acele plăți″, a spus ministrul, citat de Profit.ro.