Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că nu are nicio emoţie în privinţa faptului că judecătorii vor da dreptate ministerului în cazul demersului Greenpeace de a acţiona în instanţă autorităţile pentru nereguli în procesul aprobării Planului Urbanistic Zonal pentru proiectul de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep.
Fechet a spus că are foarte mare încredere în colegii săi de la minister care au emis acordul de mediu referitor la exploatarea Neptun Deep.
„Există, am înţeles, un proces pe rolul Curţii de Apel Constanţa, dacă nu mă înşel, un anumit ONG are o problemă cu acordul de mediu emis pentru exploatarea zăcământului de la Neptun Deep. Eu am foarte mare încredere în colegii mei de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor care au emis acel acord de mediu, eu sunt convins că au citit foarte bine documentaţia şi la emiterea actului de reglementare au ţinut cont de toate prevederile legale în materia protecţiei mediului. Nu am nicio emoţie, sunt convins că şi judecătorii vor da dreptate Ministerului Mediului, în sensul în care vor constata că am respectat toat procedurile legale în vigoare, dar, până la urmă, nu aş vrea să îmi dau cu părerea despre o chestiune care va fi soluţionată de judecători”, a răspuns ministrul Fechet la o întrebare a presei despre situaţia menţionată.
La începutul lunii februarie, Greenpeace a anunţat că acţionează în judecată autorităţile şi companiile OMV Petrom şi Romgaz pentru nereguli grave în procesul de aprobare a Planului Urbanistic Zonal dedicat proiectului de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep.
Greenpeace susţine că Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa a emis avizul de mediu cu încălcarea prevederilor legale. „Avizul pentru infrastructura proiectului de la malul Mării Negre a fost eliberat fără efectuarea unor studii cruciale pentru aprecierea corectă a riscurilor implicate. APM Constanţa a acordat avizul de mediu fără studiu de evaluare adecvată a impactului asupra mediului, fără studiile privind impactul asupra sănătăţii populaţiei, corpurilor de apă, schimbărilor climatice şi fără evaluarea impactului transfrontalier, astfel cum sunt solicitate prin reglementări naţionale, unionale şi internaţionale”, a informat Greenpeace. AGERPRES