Gazele ruseşti vor continua să circule către Europa prin Ucraina atâta timp cât operatorii reţelelor de gaze din Ucraina vor putea să îşi desfăşoare activitatea, a declarat şeful companiei de stat ucrainene Naftogaz pentru Reuters.

Rusia este principalul furnizor de gaz al Uniunii Europene, iar invazia sa în Ucraina a condus la îngrijorări cu privire la posibile perturbări, ducând preţurile la niveluri record. Aproximativ 41,6 miliarde de metri cubi de gaze ruseşti au fost livrate prin Ucraina către Europa în 2021, făcând din aceasta o rută cheie de aprovizionare.

”În prezent, decizia Ucrainei este că, atât cât va fi posibil, vom asigura tranzitul”, a declarat şeful Naftogaz, Iuri Vitrenko, într-un interviu video.

Conductele de tranzit de înaltă presiune nu au fost avariate în timpul conflictului, a spus el. Cu toate acestea, orice prejudiciu adus persoanelor care operează sistemele sau deteriorarea reţelelor IT ar putea pune în pericol fluxurile.

Vitrenko a spus că livrările de gaze ruseşti către Europa ar trebui să continue, dar că plăţile pentru combustibil ar trebui păstrate într-un cont escrow până când preşedintele rus Vladimir Putin va retrage trupele din Ucraina. Vitrenko a spus că Rusia va trebui să continue să pompeze gaze, chiar dacă plata a fost reţinută, deoarece oprirea fluxurilor ar putea deteriora puţurile de gaze. El a cerut, de asemenea, aplicarea de sancţiuni pentru conducta rusă Nord Stream 1, care transportă gaze direct în Germania.

Ucraina are o capacitate de tranzit disponibilă de aproximativ 90 de miliarde de metri cubi pe an, mai mult decât suficientă pentru a compensa capacitatea de 55 de miliarde de metri cubi a Nord Stream 1, a spus Vitrenko.