În câteva săptămâni, Transocean Barents, cea mai mare platformă de foraj din Marea Neagră, va pleca spre larg și va începe să sape prima sondă. În total, vor fi 10 sonde care, din 2027, vor scoate gaze naturale din zăcământul Neptun Deep.
Forajul va dura până la un an și jumătate, după cum a precizat Cristian Hubati, membru al directoratului OMV Petrom. „Este un vapor care știe să facă mai mult decât să navigheze. În câteva zile este în poziție, în câmp. După care urmează operațiile de stabilizare, de ancorare, de pregătire pentru foraj. Sunt pași tehnologici”, a spus Cristian Hubati despre platforma Transocean Barents, ajunsă la Constanța în noiembrie anul trecut.
Pe platformă lucrează 140 de oameni, care își vor petrece și timpul liber acolo, la zeci de metri deasupra apei. Platforma va fi ancorată în larg, în apropiere de Tuzla. Dintre cei 140 de angajați, doar 20 sunt români. Restul fac parte dintr-o echipă internațională cu oameni din 36 de țări, care trăiesc și lucrează împreună ca într-o familie.
Proiectul Neptun Deep include 10 sonde, trei sisteme de producție submarine, o platformă offshore, o conductă principală de gaze către Tuzla și o stație de măsură a gazului. Reprezentanții OMV Petrom au precizat că în prezent se află în plină execuție cu platforma de producție în Indonezia. În mai 2024, la șantierul Saipem din Karimun, Indonezia, a început construcția pentru partea superioară a platformei offshore.