Grupul energetic Equinor a anunţat că statul norvegian, principalul său acţionar, şi-a dat acordul pentru majorarea producţiei de gaze la trei zăcăminte, cu scopul furnizării pe piaţa europeană.

De la câmpul de la Oseberg ar putea fi crescute cu un miliard de metri cubi exporturile, până în 30 septembrie 2022, iar la cel de la Heidrun creşterea ar fi de 400.000 mc până la finele acestui an, ceea ce, în total, acoperă cererea a 1,4 milioane de gospodării, timp de un an, a subliniat Equinor într-un comunicat.

Ministerul norvegian al Energiei a subliniat că aceste măsuri nu vor majora „în mod semnificativ” exporturile zilnice de gaze din platforma continentală a ţării nordice, dar vor permite menţinerea „nivelurilor ridicate” de furnizare din prezent.

Statul norvegian a permis deja Equinor, în septembrie 2021, să crească producţia şi exporturile de gaze de la Oseberg şi Troll cu un miliard mc, ceea ce reprezintă, împreună, 1,8% din totalul exporturilor norvegiene de gaze din 2020.

„Ne vom concentra pe menţinerea operaţiunilor sigure şi eficiente în instalaţiile noastre, fiind un furnizor sigur de energie pe pieţele din Europa, într-o situaţie foarte solicitantă. În dialogul strâns cu autorităţile şi partenerii noştri am făcut paşi pentru menţinerea nivelului ridicat de producţie din iarnă”, a precizat Equinor, referindu-se la problemele generate de războiul dintre Rusia şi Ucraina.

Norvegia, al treilea producător mondial de gaze, după Rusia şi Qatar, a acoperit între 20% şi 25% din toată cererea de gaze din Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Autorităţile din această ţară nordică au recunoscut dificultăţile pentru a putea majora în mod semnificativ producţia, pentru a reduce dependenţa multor ţări europene de gazele ruseşti.

„Norvegia îşi îndeplineşte obligaţiile de a livra gaze în Europa, dar furnizăm maximum din ce putem”, a declarat, în urmă cu câteva zile, premierul norvegian, Jonas Gahr Store. AGERPRES