Piaţa de capital din România a atins un maxim istoric în iunie, atunci când indicele BET-TR, care include şi dividendele, a trecut pentru prima dată de la înfiinţare de pragul de 25.000 de puncte, companiile din acest indice oferind investitorilor creşteri de peste 100% în ultimii 5 ani, informează Bursa de Valori Bucureşti (BVB)
„Primele 6 luni au consemnat o creştere de 10% pentru piaţă de capital din România prin prisma indicelui BET-TR. Tot la nivelul primului semestru, cel mai mare avans a fost înregistrat de indicele companiilor din energie şi utilităţi, BET-NG crescând cu 12,5%. Companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor creşteri de peste 100% în ultimii 5 ani, peste nivelul oferit de indicele american S&P500 şi mai mult decât dublu faţă de indicele european STOXX600”, se arată în comunicatul postat pe site-ul bursei.
În contrapondere, lichiditatea la nivelul pieţei a rămas scăzută, pe măsură ce investitorii şi-au recalibrat portofoliile în aşteptarea IPO-ului Hidroelectrica. Din 2009 şi până la începutul ofertei Hidroelectrica, peste 160 de runde de finanţare în valoare de 8 miliarde de euro au fost listate la BVB.
„Piaţa de capital din România a beneficiat de un prim semestru care a adus creşteri substanţiale, ceea ce devine cu atât mai relevant când analizăm contextul internaţional mai larg. Privind în retrospectivă, devine tot mai limpede că în aceste prime 6 luni ale anului investitorii au fost în expectativă şi au vrut să se poziţioneze cât mai bine pentru listarea Hidroelectrica, cea mai importantă listare din Europa de până acum în acest an. Ca urmare a listării Hidroelectrica, am devenit a treia piaţă de capital din regiune în ceea ce priveşte capitalizarea, iar în lipsa unui eveniment negativ extrem, vom încheia 2023 cu cel mai mare nivel al capitalizării înregistrat în istorie de companiile româneşti tranzacţionate la bursă”, a declarat Radu Hanga, preşedinte BVB.
La rândul său, Adrian Tănase, CEO BVB, a susţinut că vom avea un nou an record pe segmentul de acţiuni de pe Piaţa Reglementată în a doua jumătate a acestui an în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare.
„Ne aşteptăm că în a două jumătate a acestui an să vedem o creştere a activităţii pe piaţă comparativ cu primele 6 luni pentru că, pe de o parte, există noi investitori activi în momentul de faţă la BVB, iar pe de altă parte, investitorii au acum mai multă claritate în construirea sau rebalansarea portofoliilor. Tranzacţionarea Hidroelectrica, o companie atât de importantă în spectrul economic naţional, poate genera noi repere în ceea ce priveşte lichiditatea şi evaluarea companiilor româneşti listate. Investitorii de toate tipurile reacţionează pozitiv la ceea ce se întâmplă în piaţă de capital din România şi din punctul nostru de vedere este clar că vom avea un nou an record pe segmentul de acţiuni de pe Piaţă Reglementată în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare, incluzând şi ofertele, precedentul record fiind nedoborât din 2007, când această valoare a fost de 13,8 miliarde lei”, a subliniat Tănase.
La finalul şedinţei de tranzacţionare din 29 iunie, BET-TR a afişat un nivel de 25.119 puncte, maximul istoric atins de la înfiinţare, în urmă cu 11 ani. Tot în acest timp, BET-NG, indicele companiilor din energie şi utilităţi, a avut o creştere de 12,5%, acesta fiind de altfel cel mai mare ritm de creştere din rândul tuturor indicilor BVB. Deşi creşterea înregistrată la finalul lunii iunie a nivelul general al pieţei a avut loc pe fondul unei lichidităţi în scădere, majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia BET-FI, care include societăţile de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea, se aflau în teritoriu pozitiv la finalul primelor 6 luni ale acestui an.
Potrivit sursei citate, piaţa de capital din România a supraperformat prin comparaţie cu o serie de indici reprezentativi. În ultimii 5 ani, companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor creşteri de 103%, exprimate în moneda unică europeană, peste nivelul oferit de indicele american S&P500 (+91,3%) şi mai mult decât dublu faţă de indicele european STOXX600 (+41,6%), potrivit datelor BVB şi Refinitiv. În acelaşi orizont de timp, performanţă exprimată în moneda unică europeană a indicilor de tip total return FTSE Emerging Markets a fost de 20,1%, iar cea a MSCI Frontier Markets de +13,3%.
De asemenea, numărul investitorilor de pe piaţă de capital din România a continuat să crească şi a ajuns la finalul primului trimestru din 2023 la peste 141.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparaţie, în 2019 erau aproape 54.000 de investitori, iar acest lucru înseamnă o creştere de 160% realizată într-un ultimii cinci ani. Mai mult, cifra de 141.000 de investitori reprezintă un maxim istoric pentru piaţă de capital din România.
În ceea ce priveşte lichiditatea, per ansamblu, valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 8,4 miliarde lei, echivalentul a 1,7 miliarde euro, însă această cifra este în scădere faţă de primul semestru al anului trecut, pe fondul aşteptărilor investitorilor privind IPO-uri anunţate la BVB, dintre care cel mai semnificativ eveniment corporativ l-a reprezentat anticipată listare a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România.
„Valoarea totală a celor 15 listări realizate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a depăşit 1,8 miliarde euro în primele şase luni ale acestui an, o perioadă marcată de volatilitate în pieţele de capital internaţionale. Defalcat, pe segmentul de venit fix, au fost listate 7 emisiuni de obligaţiuni corporative în valoare cumulată de 1,12 miliarde euro, 5 emisiuni de titluri de stat Fidelis în valoare de 618 milioane euro, şi o emisiune de obligaţiuni municipale în valoare de 112 milioane euro, iar pe segmentul de acţiuni a avut loc o listare în valoare de 1 milion de euro. Instrumentele de venit fix au contribuit în mod semnificativ la valoarea totală de tranzacţionare consemnată în primele cinci luni la BVB, impulsionate în special de continuarea programului de emisiuni de titluri de stat Fidelis, dar şi de revitalizarea segmentului de obligaţiuni corporative. Privind evoluţia listărilor de acţiuni şi obligaţiuni, la nivelul BVB au fost derulate peste 160 de runde de finanţare în ultimii cinci ani în valoare cumulată de 8 miliarde euro”, se mai precizează în comunicatul BVB.
Potrivit sursei citate, evoluţia pozitivă a pieţei de capital din primele şase luni din 2023 an vine după un an 2022 marcat de volatilitate şi incertitudini. La nivelul pieţei de capital româneşti s-au înregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totală de tranzacţionare, lichiditate medie zilnică şi număr de tranzacţii.
Astfel, Bursa de Valori Bucureşti a atins un nou record în 2022 în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare realizată pe toate pieţele cu toate tipurile de instrumente financiare după ce tranzacţiile totale au depăşit 24 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de nivelul din 2021. Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnică de tranzacţionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piaţă Reglementată (PR) şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) a crescut cu 11% şi a ajuns la 95,6 milioane lei.
Investitorii au realizat în 2022 un nou record în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pieţele: peste 1,67 milioane de tranzacţii. În acelaşi timp, incertitudinile internaţionale au condus la scăderi ale pieţei, de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut. AGERPRES