Noua coaliţie de guvernare din Germania are planuri ambiţioase de decarbonizare a motorului economic al Europei, însă planurile acesteia sunt greu de pus în practică, scrie Politico.

Germanii vor să renunţe scape cât mai curând de maşinile tradiţionale, să renunţe la cărbune până în 2030 şi să alinieze toate politicile guvernamentale cu ţinta limitării încălzirii globale la 1,5 grade, însă realitatea este că Germania va continua să se bazeze pe gaze naturale şi energie nucleară mulţi ani de-acum încolo.

Germanii s-ar putea confrunta cu o interzicere a vânzărilor de maşini cu ardere internă înainte de finalul acestui deceniu, notează Bloomberg. Coaliţia vrea ca cel puţin 15 milioane de maşini electrice să circule pe drumurile ţării până la finalul deceniului, însă acest lucru ar necesita suspendarea vânzărilor de maşini cu motoare cu ardere internă în numai câţiva ani.

În acelaşi timp, coaliţia a convenit să accelereze exitul din cărbune al ţării, până în 2030, faţă de ţinta anterioară, anul 2038, potrivit Euractiv.

Planul a stârnit atât laude, cât şi critici din partea societăţii civile, în condiţiile în care ritmul lent de dezvoltare a regenerabilelor şi retra­gerea ţării din energia nucleară în 2022 vor face necesare noi centrale pe gaze.

Punerea în practică a planurilor de înverzire a Germaniei nu va fi o sarcină uşoară. O problemă mare este cum va fi alimentată cu energie Germania în timpul tranziţiei dinspre cărbune, care a generat 27% din electricitatea germanilor în primul semestru al acestui an. Coaliţia propune o creştere „masivă“ a energiei curate, majorând actuala ţintă legată de cota regenerabilelor în producţia de electricitate, de 65% până în 2030 la 80%.

Însă energia curată nu va fi suficientă pentru a acoperi cererea până în 2030, iar acest lucru înseamnă că eliminarea cărbunelui îi va obliga pe germani să îmbrăţişeze două lucruri pe care „iubesc să le urască”: gazele ruseşti şi energia nucleară franceză…