O creştere cu 5% a plăţilor digitale în cinci ani consecutivi ar contribui la majorarea PIB-ului cu aproape 7 miliarde de lei în România, relevă cel mai recent studiu pe tema economiei informale realizat de Visa, în parteneriat cu Kearney, lansat în timpul unei mese rotunde organizate la Guvernul României.
„Mediul de afaceri şi autorităţile sunt din ce în ce mai preocupate de problemele persistente legate de pierderea veniturilor fiscale, denaturarea indicatorilor economici şi concurenţa neloială pe care o aduce economia informală. O serie de măsuri digitale au fost implementate în ultimii ani pentru a creşte veniturile şi pentru a contribui la înlăturarea activităţilor economice de acest tip. Printre aceste măsuri se numără şi încurajarea utilizării plăţilor digitale în economie. În România, o creştere de 5% a plăţilor digitale în cinci ani consecutivi ar contribui la majorarea PIB-ului cu aproximativ 7 miliarde de lei, arată cel mai recent studiu pe tema economiei informale realizat de Visa în parteneriat cu Kearney”, se arată într-un comunicat VISA.
Cercetarea şi-a propus să pună în evidenţă rolul politicilor publice în combaterea economiei subterane din ţările din Europa şi să identifice lecţiile învăţate şi factorii care ar putea facilita succesul acestor politici, urmărind în principal impactul plăţilor digitale.
Astfel, datele arată că, deşi România înregistrează unele progrese în reducerea economiei informale în ultimul deceniu, este nevoie în continuare de eforturi susţinute pentru a atenua efectele determinate de crizele multiple cu care se confruntă mediul de afaceri şi economia, începând cu perioada pandemiei de COVID, conflictul din Ucraina şi creşterea costurilor de trai.
„Căutând să susţină transparenţa, Guvernul României a introdus o serie de măsuri pentru a contracara efectele economiei subterane, inclusiv un sistem electronic de monitorizare a vânzărilor şi a transportului de mărfuri, case de marcat electronice obligatorii pentru toate tipurile de afaceri, facturarea electronică”, se spune în comunicat.
Limitările în utilizarea plăţilor digitale au ca cel mai probabil rezultat profituri mai mici şi costuri mai mari pentru antreprenori şi afaceri, precum şi o trasabilitate scăzută a fluxurilor de bani. Toate acestea determină o creştere a economiei informale, care, în 2023, a atins 30% din PIB în România, conform datelor din studiul menţionat anterior.
„Plăţile digitale reprezintă instrumentele cele mai accesibile pentru a eficientiza plăţile dintre consumatori, companii, stat şi, totodată, de a crea presiune pentru reducerea volumului de tranzacţii asociate economiei subterane. Salutăm eforturile Guvernului de a digitaliza administraţia publică şi de a creşte volumul plăţilor fără numerar, iar noi la Visa căutăm modalităţi adecvate de a aduce în continuare plăţile digitale mai aproape de oameni şi de piaţă. Este important ca mediul de afaceri împreună cu autorităţile să adopte în continuare măsuri adecvate pentru a face economia oficială mai atractivă şi mai competitivă”, a spus Cătălin Creţu, General Manager Visa pentru România, Bulgaria, Croaţia şi Slovenia.
Pe măsură ce tot mai multe sectoare ale economiei sunt digitalizate, apar noi contexte în care banii sunt transferaţi către şi de la companii, cetăţeni, stat. Cu programele şi instrumentele sale de stimulare a plăţilor digitale, Visa încearcă să motiveze pozitiv companiile şi antreprenorii activi în România, astfel încât efectele să se resimtă la nivelul întregii economii.
„Vestea bună este că un număr tot mai mare de români încep să-şi plătească impozitele online. Două din trei plăţi de impozite şi taxe efectuate cu cardurile Visa anul trecut au fost efectuate online, plăţile de cea mai mare valoare făcându-se tot prin internet prin intermediul platformei www.ghiseul.ro. Faptul că ne putem plăti taxele online în câteva secunde, indiferent de locaţia noastră, prin intermediul platformei Ghiseul.ro, reprezintă un pas extrem de important în transformarea digitală a României”, a declarat Elena Ungureanu, Country Manager Visa România. AGERPRES