Grupul energetic austriac OMV a anunţat că a abandonat planurile de a prelua o participaţie în proiectul unui zăcământ de gaze al Gazprom şi îşi revizuieşte rolul în gazoductul Nord Stream 2.
Decizia vine după ce mai multe companii occidentale caută să iasă de pe piaţa rusă, în urma sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.
„Comitetul executiv al OMV a decis să nu mai desfăşoare negocieri cu Gazprom privind potenţiala achiziţie a unei participaţii de 24,98% în faza de dezvoltare Achimov 4A/5A în zăcământul de gaze Urengoy şi va rezilia acordul din 3 octombrie 2018. De asemenea, OMV va revizui implicarea sa în gazoductul Nord Stream 2”, se arată într-un comunicat al companiei.
OMV este una dintre cele cinci companii occidentale care s-au alăturat ca parteneri de finanţare în proiectul de infrastructură condus de Gazprom.
Anterior, autorităţile germane au suspendat procedurile de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, un proiect de 11 miliarde de dolari, care ar fi urmat să dubleze livrările de gaze naturale ruseşti în Germania, tot ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina. AGERPRES