OMV a prezentat pe 16 martie strategia sa până în 2030 prin care vrea să devină o companie de vârf în domeniul produselor chimice şi materialelor, combustibililor durabili integraţi, urmând să se concentreze pe soluţiile economiei circulare, în timp ce Rusia nu va mai fi o regiune de bază şi nu vor mai fi realizate acolo investiţii în viitor, se arată într-un comunicat al grupului energetic.
Conform sursei citate, este cea mai fundamentală schimbare strategică din istoria companiei, OMV intenţionând să devină o companie cu emisii nete zero până cel târziu în 2050. Motorul de creştere va fi segmentul chimie şi materiale (C&M), care va fi substanţial consolidat, extins şi diversificat, obiectivul fiind o poziţie de lider global în soluţiile economiei circulare.
Pe segmentul de rafinare şi marketing (R&M), OMV vrea să devină un furnizor european de top de combustibili durabili, materii prime şi soluţii de mobilitate.
În linie cu ambiţia de a deveni o companie cu emisii nete zero, OMV va reduce producţia de petrol şi gaze cu aproximativ 20% până în 2030 şi va renunţa integral la producţia de petrol şi gaze pentru consumul de energie până în 2050.
În privinţa segmentului explorare şi producţie (E&P), OMV va investi în energia geotermală şi în captarea şi stocarea carbonului (CCS), valorificând capacităţile şi activele existente, contribuind la o societate mai sustenabilă, conform comunicatului.
„Dacă vrem să menţinem şi să extindem standardele de viaţă în întreaga lume, în timp ce asigurăm supravieţuirea societăţii noastre, trebuie să ne îndreptăm spre un mod mai sustenabil de a face afaceri. Din acest motiv, OMV va reinventa elementele esenţiale pentru un trai durabil”, a afirmat Alfred Stern, directorul general şi preşedintele comitetului executiv al grupului energetic austriac.
Schimbările fundamentale legate de climă şi obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră, precum şi recentele evoluţii geopolitice din Ucraina afectează semnificativ industria de petrol şi gaze. Pentru a asigura un succes durabil pe termen lung şi capacitatea de a livra tuturor acţionarilor randamente atractive, OMV se angajează să devină o companie cu emisii nete zero până cel târziu în 2050.
Afacerea de chimie şi materiale va fi substanţial consolidată, extinsă şi diversificată, pentru a deveni motorul de creştere al OMV. Condusă de pieţele din Asia, cererea globală de poliolefine virgine ar urma să crească peste nivelul PIB-ului global până în 2030.
Poliolefinele sunt cel mai mare segment de piaţă în producţia de bunuri din plastic şi rămân esenţiale pentru diverse industrii, cum ar fi domeniul energiei, industria auto, a ambalajelor, sectorul construcţiilor şi asistenţa medicală.
Un factor cheie de succes pentru modelele de afaceri durabile pe termen mediu şi lung îl reprezintă creşterea pe segmentul materiilor prime regenerabile, al bioplasticelor şi dezvoltarea de soluţii circulare. Până în 2030, cererea pentru poliolefine reciclate ar urma să crească la nivel mondial de trei ori mai repede decât cererea pentru polimerii virgini, estimează OMV.
Obiectivul OMV este de a deveni un furnizor global de vârf de soluţii specializate de poliolefine. Orientările strategice importante includ extinderea afacerii pe pieţe atractive, în special în America de Nord şi în Asia, precum şi crearea unei producţii sustenabile de poliolefine, care ar urma să reprezinte până la 40% din producţia totală de poliolefine în Europa. În plus, OMV intenţionează să aibă o poziţie de vârf în domeniul soluţiilor economiei circulare şi energiei regenerabile, iar creşterea va fi realizată şi prin diversificarea portofoliului, spre produse adiacente şi noi grupuri de produse, se arată în comunicat.
OMV este în topul principalilor zece producători globali de poliolefine. Capacităţile extinse de inovare, cu centre de inovare în Austria, Suedia, Finlanda şi Abu Dhabi, precum şi cele 10.000 de brevete depuse şi acordate cu succes sunt o fundaţie solidă pentru viitorul succes.
Proiectele OMV vor majora vânzările de monomeri cu 35% şi cele de poliolefine cu aproximativ 30%.
Pe segmentul de rafinare, OMV vrea să devină un producător de vârf de combustibili durabili şi materii prime chimice în Europa.
Producţia de combustibili fosili va scădea, în linie cu schimbarea configuraţiei cererii, în timp ce integrarea cu segmentul chimie şi materiale va fi adâncită, a anunţat OMV.
În timp ce potenţialul de piaţă al rafinăriilor europene care utilizează combustibili fosili va scădea semnificativ, atât în privinţa volumelor cât şi a marjelor, combustibilii regenerabili şi materiile prime chimice sustenabile vor creşte. În consecinţă, OMV îşi va optimiza rafinăriile integrate din Schwechat şi Burghausen, pentru a maximiza utilizarea resurselor fosile de înaltă calitate şi a spori ponderea materiilor prime sustenabile. Cele trei rafinării europene – în Austria, Germania şi România – vor continua să fie conduse ca un singur sistem integrat, va fi optimizată utilizarea rafinăriilor şi vor fi maximizate marjele, se arată în comunicat.
Producţia de combustibili sustenabili şi materii prime chimice va fi majorată la 1,5 milioane tone metrice pe an până în 2030, în timp ce combustibilii sustenabili pentru aviaţie vor reprezenta aproape jumătate din volume.
Pe segmentul de marketing, OMV va spori profitabilitatea şi va dezvolta suplimentar potenţialul de piaţă existent printr-o creştere semnificativă a sectorului de afaceri non-combustibil. Segmentul de vânzare cu amănuntul va fi rezilient, dar se va trece din ce în ce mai mult de la combustibil la încărcarea vehiculelor electrice şi hidrogen.
Portofoliul de combustibili premium durabili, pe bază de biocombustibili şi combustibili sintetici, va compensa declinul combustibililor fosili.
OMV intenţionează să sporească cu aproximativ 30% până în 2030 marja de contribuţie a sectorului de afaceri non-combustibil.
OMV îşi extinde capacităţile pentru a profita de majorarea cererii pentru încărcarea vehiculelor electrice, beneficiind de poziţia puternică pe segmentul de vânzare cu amănuntul în Europa Centrală şi de Est (CEE). Investind peste 400 de milioane de euro până în 2030, OMV va oferi până atunci peste 2.000 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice la staţiile de alimentare de pe autostrăzi şi rute de tranzit, plus aproximativ 17.000 de puncte de încărcare montate pe perete, până în 2030.
De asemenea, OMV vrea să-şi majoreze vânzările de combustibili sustenabili pentru aviaţie la peste 700.000 tone metrice.
În privinţa segmentului explorare şi producţie (E&P), OMV va reduce combustibilii fosili şi va dezvolta soluţii sustenabile de energie.
OMV estimează până în 2030 un declin gradual al producţiei de ţiţei cu aproximativ 30% şi al producţiei de gaze naturale cu aproximativ 15%. Investiţiile în producţia de petrol şi gaze vor fi continuate până în 2026, în special dezvoltarea proiectelor de gaze, după care vor scădea semnificativ. Ponderea gazelor va creşte la peste 60%. Producţia de petrol şi gaze pentru consumul de energie va fi complet oprită până în 2050.
De asemenea, OMV va investi aproximativ cinci miliarde de euro în vederea dezvoltării afacerilor cu emisii scăzute de carbon, de exemplu energia geotermală şi captarea şi stocarea carbonului, pentru a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
În plus, OMV extinde generarea de energie solară şi eoliană, la cel puţin 1 TWh, şi va explora oportunităţile în domeniul soluţiilor de stocare a gazului şi a hidrogenului. Pe lângă reducerea amprentei de CO2, OMV lucrează la reducerea emisiilor de metan.AGERPRES