OMV Petrom, al doilea producător de gaze naturale al României, după compania de stat Romgaz, a devenit în mod detașat întâiul importator de gaze al țării în octombrie 2022, lună când a fost desemnat furnizor de ultimă instanță (FUI) de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), fiind astfel obligat să preia alimentarea tuturor clienților rămași, din diverse motive, fără furnizori concurențiali.
Compania controlată de OMV a avut o pondere de peste 48% în totalul importurilor de gaze intrate în consum în luna octombrie a anului trecut, din care 24,58% din postura de FUI, potrivit datelor analizate de Profit.ro, din care rezultă că 48% a însemnat peste 1 milion MWh.
Pe locurile următoare, la mare distanță, s-au clasat MET Austria Energy Trade (19.21%), RWE Supply &Trading (11,63%), Axpo Bulgaria (7,90%) și WIEE România, fosta subsidiară locală a Gazprom (6,92%). Cu o lună înainte, în septembrie 2022, OMV Petrom a avut o pondere de numai 8,5% în totalul importurilor românești de gaze intrate în consum.
Citiți materialul integral pe portalul Profit.ro