Potrivit Christinei Verchere, CEO OMV Petrom, compania va crește investițiile în România cu aproape 70%, la 6 miliarde de lei și va distribui dividende record în valoare de peste 2,3 miliarde lei. Statul român, care deține, prin Ministerul Energiei, 20,7% din acțiunile OMV Petrom, va încasa dividende de peste 480 de milioane de lei.

„Dividendele vor fi distribuite acționarilor înregistrați la data curentă. Aproape 1 miliard de lei va fi distribuit acționarilor români, care dețineau la 31 decembrie 2022 peste 40% din acțiunile companiei. Din această sumă, peste 480 de milioane de lei vor fi distribuite către statul român, care deține, prin Ministerul Energiei, 20,7% din acțiunile OMV Petrom S.A”, se  menționează în comunicatul de presă al OMV Petrom.

Adunarea Generală Ordinare a Acționarilor Petrom (AGOA) a aprobat, pe 26 aprilie, un buget de investiții de aproximativ 7 miliarde lei care include 6 miliarde lei investiții planificate și 1 miliard lei buget contingent pentru a acoperi posibilitatea accelerării unora dintre proiectele strategice ale companiei și a altor oportunități de investiții.

Potrivit comunicatului de presă, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat propunerea Directoratului de a distribui dividende de bază record în valoare brută de 0,0375 lei/acțiune pentru anul financiar 2022, reprezentând o creștere anuală de 10%. Valoarea totală brută a dividendelor de distribuit se ridică la peste 2,3 miliarde de lei, reprezentând 23% din profitul net pentru anul 2022.

Compania mai transmite că în cadrul AGOA s-a aprobat numirea a trei membri in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, respectiv Reinhard Florey, Katja Tautscher și Berislav Gaso, anterior membri interimari ai Consiliului de Supraveghere, care se alătură membrilor din prezent, și anume Alfred Stern, Martijn van Koten, Niculae Havrileț, Răzvan-Eugen Nicolescu, Marius Ștefan și Jochen Weise.

De asemenea, în cadrul AGOA a fost aprobată numirea KPMG Audit SRL ca nou auditor financiar pentru auditul situațiilor financiare 2023. În cadrul AGEA s-a aprobat delistarea certificatelor globale de depozit (GDR-uri) emise de Citibank N.A., listate la Bursa de Valori din Londra, considerând ponderea redusă a GDR-urilor în capitalul social al companiei, volumele tranzacționate și costurile aferente. OMV Petrom a susținut întotdeauna dezvoltarea pieței de capital din Romania și continuarea tranzacționării acțiunilor sale doar pe Bursa de Valori București este încă o dovadă în acest sens.