OMV Petrom şi Federaţia Română de Canotaj (FRC) au lansat pe 22 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Complexul Sportiv Naţional „Elisabeta Lipă” de la Snagov, proiectul „Energie pentru performanţă”. Proiectul, în valoare de un milion de euro, susţine formarea viitoarei generaţii de campioni europeni, mondiali şi olimpici ai României la canotaj. Astfel, OMV Petrom prin brandul de retail Petrom devine partener principal al Federaţiei Române de Canotaj.

Proiectul „Energie pentru performanţă” se va derula pe parcursul a cinci ani şi este menit să sprijine activitatea de selecţie la nivelul bazelor de pregătire ale canotajului românesc din ţară, precum cele din Iaşi, Orşova şi Fălticeni. Fondurile vor susţine achiziţionarea bărcilor şi echipamentelor de care vor avea nevoie viitorii campioni ai României, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de pregătire.

În cadrul evenimentului de lansare a proiectului au participat Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom, Elisabeta Lipă, Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport şi sportivii din lotul olimpic ai FRC.

„Canotajul românesc a demonstrat de-a lungul timpului că are sportivi excepţionali şi, cu toate acestea, finanţarea primită de la stat a fost mereu insuficientă. De obicei, fondurile existente merg către loturile de seniori şi prea puţin către cluburile de unde aceştia provin, în vederea stimulării selecţiei de noi sportivi. Prin proiectul „Energie pentru performanţă” dorim să încurajăm şi să finanţăm extinderea activităţii de selecţie, fără de care este imposibilă crearea unei noi generaţii de campioni. De asemenea, se vor achiziţiona bărci şi echipamente noi şi se vor îmbunătăţi toate condiţiile de care noii sportivi vor avea nevoie pentru a evolua frumos, a creşte valoric şi a face performanţă la cel mai înalt nivel. Nimeni nu se naşte campion, ci este nevoie de multă muncă de pregătire pentru ca rezultatele să fie cele mai bune. Planul nostru pe termen lung este să avem o nouă generaţie de sportivi extraordinari şi bine pregătiţi pentru Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 2028. Mulţumim, Petrom, pentru încrederea acordată canotajului românesc şi mai ales pentru că susţineţi sportul exact acolo unde este nevoie – la bază. Este un proiect curajos pe care astăzi îl pornim împreună, iar peste 5 ani sunt convinsă că vom avea medalii olimpice despre care putem spune că sunt rodul acestui parteneriat frumos – Energie pentru Performanţă”, a declarat Elisabeta Lipă, Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport.

„Investim în România şi în români. De aproape 20 de ani, sprijinim cauze naţionale şi proiecte de dezvoltare a comunităţilor – peste 160 de milioane de euro au finanţat proiecte de sănătate, mediu şi educaţie. Suntem bucuroşi ca astăzi să anunţăm suportul nostru pentru descoperirea şi dezvoltarea de tinere talente într-un sport care ne face mândri că suntem români în fiecare an. Canotajul românesc este sinonim cu performanţa, de aceea suntem onoraţi să anunţăm parteneriatul Petrom cu Federaţia Română de Canotaj”, a declarat Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de rafinare şi marketing.

Tot în cadrul conferinței de la Snagov, Simona Radiș, campioană olimpică și multiplă campioană europeană și mondială, a declarat: „Prin performanțele noastre, noi ne dorim să fim modele pentru viitoarea generație de canotori. Mulțumim, Petrom, pentru că ne oferiți sprijinul atât de necesar pentru ca acest sport să aibă nu doar un prezent glorios, ci și un viitor strălucitor! Cu ajutorul vostru, sunt sigură că viitoarea generație de canotori nu doar că ne va egala, ci că va fi chiar mai bună decât noi. Am încredere că azi se dă startul unui viitor frumos pentru canotajul românesc.”