Un program dedicat conservării biodiversităţii şi dezvoltării responsabile a comunităţilor locale în ariile protejate va fi finanţat cu 800.000 de euro, în acest an, de Fundaţia OMV Petrom, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
Iniţiativa, intitulată „Verde pentru viitor”, este lansată de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), Fundaţia ProPark (ProPark) şi Fundaţia OMV Petrom şi are ca scop conservarea biodiversităţii în Parcurile Naţionale şi Naturale din România.

Potrivit sursei citate, grantul nerambursabil din ediţia-pilot 2023, în valoare de 800.000 de euro, va fi investit anul acesta în Parcul Natural Vânători Neamţ (PNVNT).
„În perioada aprilie 2023 – martie 2024, Asociaţia de Ecoturism din România (AER) în parteneriat cu Administraţia PNVNT, unitate cu personalitate juridică a RNP-Romsilva, Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice, Asociaţia Mioritics, cu susţinerea Fundaţiei OMV Petrom, a Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi ProPark, vor colabora pentru a oferi un model de conservare a biodiversităţii prin procese naturale şi de dezvoltare durabilă, prin educaţie şi ecoturism. PNVNT constituie nucleul unei destinaţii ecoturistice de referinţă pentru zona de nord a ţării: Ţinutul Zimbrului. Aici se va dezvolta infrastructura de vizitare specifică unui parc natural. Prin reamenajarea expoziţiei interioare a centrului de vizitare, creşterea eficienţei energetice a clădirii centrului de vizitare, amenajarea unei zone recreaţionale, refacerea şi extinderea punţii ce asigură o vedere panoramică asupra ţarcului de aclimatizare pentru zimbri, refacerea a 3 trasee de drumeţie turistică montană se va mări gradul de atractivitate şi sustenabilitate a Parcului”, se precizează în comunicat.
Potrivit sursei citate, de-a lungul unui an, va fi creat un plan de monitorizare a mamiferelor sălbatice, inclusiv a zimbrilor, urmat de un studiu privind aspectele legate de interacţiunea zimbrilor cu celelalte mamifere sălbatice şi cu habitatele specifice zonei. Planul va îmbunătăţi managementul ariei protejate, în vederea menţinerii biodiversităţii prin conservarea speciilor şi ecosistemelor cheie – păduri, pajişti şi prevenirii conflictelor om-faună.
De asemenea, pentru asigurarea durabilităţii ariei naturale va fi creată o reţea de educatori pentru natură care va sprijini iniţiativele de conservare desfăşurate de Administraţia PNVNT prin programe de educaţie dedicate copiilor şi tinerilor din comunităţile învecinate, iar printre activităţi se găsesc realizarea de kituri de educaţie ecologică, poteci tematice şi organizarea de activităţi în cadrul programului „Săptămâna Verde”.
Parcul Natural Vânători Neamţ, situat în nord-estul judeţului Neamţ, are o suprafaţă de 30.631 de hectare şi a fost înfiinţat în anul 1999, fiind declarat arie protejată în 2000. Circa 80% din această suprafaţă este acoperită de păduri, dar sunt prezente şi suprafeţe de pajişti importante pentru biodiversitate. Parcul a fost menţionat ca sit natural cu valoare spirituală („sacred natural site”) de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), „Peisajul cultural monahal Vânători Neamţ” a fost înscris ca singurul sit mixt (natural şi cultural) în lista indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. De asemenea, PNVNT a fost recunoscut de către Ministerul Turismului ca parte esenţială a destinaţiei ecoturistice „Ţinutul Zimbrului” şi, din această postură, a fost nominalizat în Top 100 Destinaţii Durabile (Sustainable Destinations).

Lansată în anul 2022, Fundaţia OMV Petrom construieşte programe şi susţine investiţii pe termen lung în România pentru comunităţi dezavantajate, în trei domenii-cheie: educaţie, mediu şi sănătate.
Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile este o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată în anul 1994, care promovează încurajarea unui mediu favorabil şi consolidarea cooperării cu celelalte sectoare.
ProPark Fundaţia pentru Arii Protejate a fost înfiinţată în 2008 pentru a găsi soluţii la problemele legate de sistemul de arii protejate din România şi pentru a răspunde acestor provocări prin programe de profesionalizare. AGERPRES