2023 a fost un an de referință pentru OMV Petrom, marcat de progrese semnificative în implementarea Strategiei 2030 a companiei, care are în componență, printre altele, și proiectul Neptun Deep.

Strategia are ca scop transformarea OMV Petrom într-un lider regional în energie, cu accent pe decarbonare, creșterea producției de gaze naturale și diversificarea portofoliului de generare de energie electrică.

Trei cifre cheie definesc performanța OMV Petrom în 2023:

  • Profit net de 4 miliarde lei, semnificativ mai mic decât rezultatul din exploatare CCA (de ~8,5 miliarde lei), reflectând în principal contributia de solidaritate de 2,7 miliarde lei pentru 2022 și 2023, precum și impozitul pe profit
  • Investiții de 5 miliarde lei: Un nivel record de investiții, care evidențiază angajamentul OMV Petrom pentru dezvoltarea pe termen lung
  • Contribuții la bugetul de stat de 16 miliarde lei, incluzand dividend record

Un punct culminant al anului 2023 a fost demararea proiectului Neptun Deep, cel mai mare proiect de extracție gaze naturale offshore din istoria României. Se anticipează că primele volume de gaze naturale vor fi extrase din Marea Neagră în 2027, România devenind astfel cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a declarat: „2023 a fost un an remarcabil pentru implementarea Strategiei 2030 a OMV Petrom. Proiectul Neptun Deep a intrat în faza de dezvoltare și ne-am extins portofoliul de proiecte verzi. În 2024, planificăm să continuăm pregătirile pentru primul foraj în cadrul proiectului Neptun Deep, care estimăm că va avea loc în 2025. În contextul unor condiții de piață mai puțin favorabile în 2023, care au urmat prețurilor fără precedent ale mărfurilor din 2022, și în contextul reviziilor planificate, am obținut un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 8,5 miliarde lei, prin valorificarea modelului nostru operațional”.

Totodată CEO-ul OMV Petrom mai anunță că în aceeași perioadă, contribuția la bugetul de stat s-a menținut ridicată, la 16 miliarde de lei, reprezentând impozite, taxe și respectiv dividende

Totodată, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale în suma de 8,5 miliarde de lei în 2023 a scăzut comparativ cu valoarea de 12,2 miliarde de lei din 2022, din cauza contribuţiei mai mici a tuturor segmentelor de business, în principal că urmare a marjelor de rafinare mai slabe şi a ratei de utilizare mai scăzute din cauza reviziei generale a rafinăriei în segmentul Rafinare şi Marketing, a scăderii preţurilor în segmentul Explorare şi Producţie, precum şi a marjelor mai mici la gaze naturale atât din tranzacţiile cu terţii cât şi din tranzacţiile cu gaze naturale din producţia proprie în segmentul Gaze şi Energie.

Rezultatul reflectă, de asemenea, impozite specifice segmentului Explorare şi Producţie mai mici, în principal că urmare a preţurilor mai mici, precum şi scăderea achiziţiilor, în principal datorită volumelor şi preţurilor mai mici la gaze naturale, energie electrică şi ţiţei importat, parţial contrabalansate de volume mai mari de produse petroliere achiziţionate de la terţi.

Investiții substanțiale în următorii 5 ani

De asemenea, compania intră în cea mai intensă perioadă de investiții din istorie, cu un plan ambițios de a investi aproximativ 8 miliarde lei anual pentru următorii de 3 ani. Este mai mult decât dublu față de media de 3,5 miliarde de lei pentru perioada 2017-2021, înainte de a lansa Strategia 2030.

Aceste investiții vor consolida poziția OMV Petrom ca lider energetic în regiune și vor contribui la dezvoltarea economică a României.

Dividend de bază în creștere cu 10%

OMV Petrom propune, pentru exercițiul financiar 2023, un dividend de bază în valoare brută de 0,0413 lei/acțiune, în creștere cu 10% față de anul anterior, și intenționează să distribuie și un dividend special.

OMV Petrom a achitat în 2023, pentru exercițiul financiar din 2022, un dividend total de 0,0825 lei/acțiune, din care cel de bază a fost în valoare de 0,0375/ acțiune, iar cel special – de 0,0450 lei/ acțiune. Randamentul total al dividendului, incluzând dividendul de bază și cel special, a crescut la 19,6% în 2023, de la aproape 16% anul precedent, totalul dividendelor distribuite de OMV Petrom în 2023 fiind de peste 5,1 miliarde lei, din care o cincime, aproximativ un miliard de lei, a fost încasată de statul român.