OMV Petrom, cea mai mare companie energetică din Europa de Sud-Est, și-a crescut deja semnificativ investițiile în 2023, iar în anii care urmează sumele anunțate vor crește și mai mult, până la niveluri record pentru România. Banii vor merge mai ales în proiectul de extracție a gazelor din Marea Neagă, cel mai imporant proiect energetic al României de acum, dar și în dezvoltarea proiectelor cu amprentă de carbon redusă sau zero  – mii de MW instalați în eolian și fotovoltaic, fabrici de combustibili sustenabili și mii de puncte de încărcare a mașinilor electrice.

“În 2023 am intensificat investițiile, la aproape 5 miliarde de lei, cu 30% mai mult decât în 2022. Planificăm să continuăm în această direcție, intrând în perioada cu cele mai mari investiții din istoria companiei, cu o medie anuală de 8 miliarde de lei pentru următorii ani, plătind dividend progresiv în același timp”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Investițiile organice prognozate pentru acest an se ridică, în total, la 6,5 miliarde de lei, mai mult decât tot profitul net înregistrat anul trecut, de circa 4 miliarde de lei. Investitiile suplimentare pentru proiectele cu emisii de carbon reduse si zero aferente tranzactiilor de achizitii anuntate ar putea duce investitiile totale la aproximativ 8 miliarde de lei.

În proiectul Neptun Deep, compania și-a planificat investiții de peste 2,3 miliarde de lei în acest an. Acțiunile se vor concentra pe finalizarea atribuirii principalelor contracte, concentrarea pe activitățile de obținere a permiselor, demararea lucrărilor de construcție și a pregătirilor în vederea forării primei sonde în 2025.  Potrivit reprezentanților OMV Petrom, prima sondă va fi forată anul viitor, iar producția efectivă va începe în 2027. Zăcămintele din acest perimetru sunt estimate la 100 de miliarde de metri cubi, de zece ori mai mult decât consumul anual al României. Anul trecut au fost atribuite circa 80% dintre contracte, iar anul acesta se așteaptă finalizarea tuturor contractelor.

A doua zonă de dezvoltare a companiei și, implicit, a țării, ține de investițiile în energia verde, inclusiv pe segmentul de mobilitate electrică, ce ar urma să se dezvolte tot mai mult luând locul carburanților clasici obținuți din fosil. Pentru tot ce înseamnă dezvoltare pe zona de regenerabile compania are în plan investiții uriașe, de 3,7 miliarde de euro, până în 2030.

Petrom produce deja SAF (combustibil sustenabil pentru aviație) și pregătește o invesiție într-o fabrică de HVO – biocombusibili de generație nouă. Pe partea de generare de energie electrică din surse regenerabile, are în vizor un portofoliu de 1.000 MW noi doar în fotovoltaic, adică peste 10% din capacitatea solară estimată a României. În acest sens, au fost deja semnate contractele pentru parcurile fotovoltaice de circa 430 MW care se construiesc împreună cu Complexul Energetic Oltenia, iar primele cantități de energie ar urma să intre în rețea la finalul anului următor. În plus, la începutul anului, OMV Petrom, a achiziționat un pachet de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești, care deține proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2022. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro.