OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a încheiat un contract cu Expur S.A. pentru furnizarea de ulei vegetal pretratat. Acesta va fi utilizat ca materie primă în cadrul instalației pentru producție de combustibili sustenabili pentru aviație (SAF) și motorină din surse regenerabile (HVO) din rafinăria Petrobrazi, pentru care compania a luat recent decizia finală de investiție.

Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de șase ani, cu posibilitatea extinderii pentru încă doi ani, livrările urmând să înceapă în 2028.

Potrivit contractului, Expur va furniza o cantitate maximă totală de peste 0,7 milioane de tone, cu o valoare estimată de peste 750 de milioane euro, în funcție de cantitatea comandată. Prețul se bazează pe o formulă care este indexată la o cotație internațională.

„Căutăm mereu soluții pentru un transport cu emisii reduse de carbon, astfel încât să rămânem și pe viitor prima alegere pentru clienții noștri. Împreună cu electro-mobilitatea, biocombustibilii sunt răspunsul nostru la această provocare. Prin contractul cu Expur asigurăm o parte din materia primă pentru a produce motorină din surse regenerabile, progresând astfel către ambiția noastră de a deveni primul producător major de combustibili regenerabili din regiune.” 

Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare și Marketing

Expur S.A. este o companie românească, parte din Grupul Avril, unul dintre cei mai mari producători de ulei vegetal și motorină din surse regenerabile din Europa.

„În Expur, proiectele și investițiile noastre sunt centrate pe a le oferi oamenilor hrană mai sănătoasă, protejând natura și susținând economia circulară. Anul trecut am pornit motoarele unei centrale de cogenerare, o investiție de 15,5 milioane de euro prin care folosim cojile de la semințele de floarea soarelui pentru a ne genera energie electrică și aburul necesar pentru funcționarea fabricii din Slobozia.  Suntem cel mai important angajator din Slobozia și continuăm să dezvoltăm parteneriate strategice cum este cel încheiat cu Petrom pentru a ne susține viziunea pe termen lung de a deveni lider în a le oferi oamenilor hrană sănătoasă și energie regenerabilă prin excelență și inovație pentru un viitor curat.”  

Nikolay Belchev, CEO Expur S.A.

Cel puțin 50% din cantitatea contractată de ulei vegetal pre-tratat în cadrul acestui parteneriat provine din România, asigurând astfel un flux sustenabil de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, de la producție până la plasarea produsului pe piața locală.

OMV Petrom planifică să investească circa 1 miliard de euro pentru decarbonarea transportului din România, din care aproximativ 750 milioane de euro pentru construcția unei instalații SAF/HVO și a două instalații de hidrogen verde în cadrul rafinăriei Petrobrazi.

Anul trecut, OMV Petrom a achiziționat o participație de 50% din „Respiră Verde”, lider în colectarea uleiului alimentar uzat în România, pentru a-și asigura o sursă de materii prime pentru a produce biocombustibili. „Respiră Verde” colectează până la 10 kt de ulei comestibil uzat pe an de la agenți economici din domenii precum industria ospitalității (hoteluri, restaurante) și retail.