Compania OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din România, a devenit cea mai mare companie din Europa de Sud-Est în 2021, potrivit TOP 100 al celor mai mari companii din regiune, publicat de SeeNews.

După o pauză de şapte ani, cel mai mare producător de petrol şi gaze al României este din nou pe locul întâi în topul SeeNews, depăşind liderul tradiţional – producătorul local de automobile Dacia. Vânzările OMV Petrom au crescut cu 60% până la 6 miliarde de euro, depăşind Dacia, care a avut vânzări de 4,4 miliarde de euro anul trecut. În ceea ce priveşte profitul, OMV Petrom este pe locul 2 în top, cu 546,3 milioane de euro.

TOP 100 SeeNews clasează cele mai mari companii din Europa de Sud-Est după veniturile totale pentru anul fiscal încheiat la 31 decembrie 2021. Publicaţia conţine, de asemenea, clasamente ale celor mai mari bănci şi asigurători din regiune.

Cele mai mari 23 de companii din regiune după veniturile neconsolidate obținute în 2021 (în milioane euro)
Mai mult de jumătate din totalul participanţilor în clasament, 56, sunt companii româneşti. Cea mai performantă companie din punct de vedere al profitului este producătorul local de hidroenergie Hidroelectrica, care a încheiat 2021 cu un profit de 614 milioane de euro şi o rentabilitate de 45%, pe fondul creşterii vânzărilor de energie electrică. Compania se pregăteşte pentru o ofertă publică iniţială anul viitor, care va fi cea mai mare din istoria României.

De asemenea, câştigătorul clasamentului SEE TOP 100 pentru bănci este compania românească Banca Transilvania.

Ajutate de creşterea economică post-pandemie, cele mai mari companii din Europa de Sud-Est au înregistrat o creştere de două cifre a veniturilor şi profitului în 2021, conform clasamentului SEE TOP 100.