OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, şi-a bugetat pentru anul 2024 un profit net de 5,2 mld. lei, în creştere cu 31% faţă de rezultatul înregistrat în anul 2023, în timp ce vânzările ar urma să se majoreze cu 1% la 33,3 mld. lei.

“Veniturile din vânzări vor fi uşor peste nivelul din 2023, în contextul creşterii volumelor de vânzări pentru energie electrică şi produse petroliere”, se arată în bugetul de venituri şi cheltuieli supus votului acţionarilor în şedinţa din 24 aprilie 2024. Compania are bugetate investiţii de 8 mld. lei.

Rezultatul din exploatare bugetat de Petrom este de 6 mld. lei, în scădere cu 19% faţă de anul precedent, ca urmare a creşterii cheltuielilor şi a scăderii marjelor, parţial atenuată de disponibilitatea mai mare a rafinăriei şi a centralei electrice de la Brazi după opririle din 2023

“Se estimează că rezultatul financiar net se va îmbunătăţi rezultând un câştig de 255 mil. lei în 2024 comparativ cu 202 mil lei în 2023. Concentrarea continuă pe investiţii, în principal pentru Proiectul Neptun şi crearea de oportunitaţi de creştere pentru viitor cu activităţi cu emisii de carbon reduse sau zero, proces ce are ca efect creşterea nivelului mijloacelor fixe. Capitalurile proprii vor continua să crească ca urmare a unui profit net superior chiar şi în condiţiile propunerii de creştere a dividendelor de plată”, se menționează în propunerea de buget.

Bugetul a fost realizat pe baza următoarelor asumţii: preţ mediu al ţiţeiului Brent de 80 de dolari pe baril, marje de rafinare în jur de 11 dolari.

“Producţia medie anuală este estimată a fi în jur de 106 mii bep/zi, fără a include iniţiativele de optimizare a portofoliului. Optimizarea portofoliului: concentrarea continuă pe barilii cei mai profitabili, prin vânzări selective de zăcăminte în 2024”.