OMV Petrom şi Romgaz vor învesti până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului Neptun Deep, care va genera o producţie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, începerea producţiei fiind estimată pentru anul 2027, potrivit unui comunicat remis pe 3 august.
Conform sursei citate, Planul de Dezvoltare a zăcămintelor Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de Autoritatea de reglementare.
Totodată, planul final de dezvoltare a zăcămintelor comerciale Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, potrivit OMV Petrom. Prin urmare, proiectul Neptun Deep intră în faza de dezvoltare, care presupune atât atribuirea contractelor, cât şi executarea activităţilor de foraj şi construire a infrastructurii necesare pentru extracţia gazelor naturale.
„Odată cu confirmarea Planului de Dezvoltare, proiectul Neptun Deep trece în faza de implementare tehnică. Avem o echipă dedicată cu o experienţă de zeci de ani în dezvoltarea unor proiecte de o asemenea importanţă şi complexitate. Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, va contribui la securitatea energetică a României şi la bunăstarea ţării. Mulţumim tuturor partenerilor implicaţi în proiect, inclusiv autorităţilor romane şi aşteptam cu nerăbdare continuarea colaborării”, a afirmat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Conform sursei citate, infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino şi Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producţie submarine şi reţeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor.
„Platforma îşi generează propria energie electrică, funcţionând la cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului. Platforma offshore, sondele şi zăcămintele vor fi operate de la distanţă, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acesta permite optimizarea proceselor şi va contribui la îmbunătăţirea performanţei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic şi minimizarea emisiilor”, se mai precizează în comunicat. AGERPRES