OMV Petrom şi Tinmar vor fi partenerii Complexului Energetic Oltenia în 9 dintre cele 10 proiecte ale companiei de realizare a unor noi centrale solare şi pe gaz, a anunţat Lăcrămioara Diaconu Pinţea, membru în board-ul CE Oltenia.

„Finanţarea din Fondul de Modernizare ne asigură o proporţie importantă, 70% pentru fotovoltaice şi 50% la centralele pe gaze în ciclu combinat. În rest suntem în discuţii cu două sindicate bancare pentru toate investiţiile şi, în plus, vom avea contribuţia CE Oltenia şi a unor investitori privaţi pe care i-am identificat în 9 din 10 proiecte pe care le avem”, a spus Pinţea, în cadrul ZF Energy Summit.

Ea a menţionat OMV Petrom, care este implicată în patru proiecte de energie solară, unde acţionariatul va fi 50%-50% cu CE Oltenia, şi Tinmar, unde acţionariatul va fi 55% Tinmar şi 45% CE Oltenia.

„Urmează să semnăm contractele cu ei în câteva săptămâni, astfel încât să înfiinţăm acele companii de proiect la jumătatea anului curent. Ne aşteptăm să obţinem autorizaţiile de construcţie la începutul anului viitor, care vor fi urmate de deschiderea şantierului. Deocamdată lucrăm la obţinerea finanţării şi atragerea de parteneri”, a mai spus ea.

Proiectul pentru care CE Oltenia mai caută parteneri este realizarea unei centrale pe gaz la Işalniţa. Procesul va fi relansat săptămâna viitoare, cu anunţ în presa locală şi internaţională.

Ţinta este ca noile centrale, cu o putere totală de 2.000 de MW, să fie puse în funcţiune în 2024, cele solare, şi 2026, cele două centrale pe gaz, Işalniţa şi Turceni, a completat Pinţea. AGERPRES